NAJAVLJENE NOVE SANKCIJE

Obama: Putin želi obnoviti slavu sovjetskog carstva

08.06.2015 u 23:20

Bionic
Reading

Ruski predsjednik želi svojim akcijama u Ukrajini 'obnoviti slavu sovjetskog carstva', rekao je američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak na kraju summita G7 na kojem je najavio da će međunarodna koalicija uvježbati više Iračana u borbi protiv Islamske države, a u grčkoj krizi pozvao je obje strane na fleksibilnost

Obama je na konferenciji za novinare završnog dana sastanka na vrhu najsnažnijih svjetskih ekonomija rekao da, unatoč nijekanju Moskve, ruske snage i dalje djeluju na istoku Ukrajine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin želi svojim akcijama u Ukrajini 'obnoviti slavu sovjetskog carstva', rekao je Obama i dodao 'Moramo pritisnuti Rusiju da poštuje uvjete sporazuma iz Minska'.

Postojeće sankcije ostat će na snazi sve dok Moskva i proruski pobunjenici ne budu potpuno poštivali sporazum o prekidu vatre potpisan u veljači u Minsku, rekao je.

'Kao što smo vidjeli proteklih dana, ruske snage nastavljaju djelovati na istoku Ukrajine, kršeći suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine', rekao je Obama.

'Rusija je u dubokoj recesiji. Prema tome, sankcije štete Rusiji i pogađaju ruski narod. G7 je jasan, bude li potrebno spremni smo uvesti dodatne znatne sankcije protiv Rusije', naglasio je.

O stanju u Iraku i Siriji, dvjema zemljama koje su također bile tema summita, Obama je rekao da su potrebni dodatni napori kako bi se zaustavio dolazak stranih boraca u te zemlje i dodao da su sve zemlje članice međunarodne koalicije protiv Islamske države (IS) spremne učiniti više za uvježbavanje iračkih snaga sigurnosti.

'Želimo više iračkih vojnika koji su uvježbani, dobro opremljeni i usredotočeni. To želi i (irački premijer Haider) al-Abadi i trenutno razmatramo nekoliko scenarija kako to učiniti', kazao je Obama koji se sastao s Abadijem na marginama summita.

Ocijenio je i da je uspjeh IS-a u zauzimanju grada Ramadija bio kratkoročna taktička pobjeda.

U završnom tekstu summita čelnici G7 pozvali su Grčku da provede reforme u zamjenu za novac koje od nje traže kreditori.

Grci moraju donijeti 'teške političke odluke' i provesti složene gospodarske reforme da bi postigli sporazum o dugu s međunarodnim kreditorima, rekao je američki predsjednik na konferenciji za novinare na kraju summita G7 u Njemačkoj.

'Istodobno, međunarodni vjerovnici moraju uzeti u obzir iznimne izazove s kojima je Grčka suočena i pokazati fleksibilnost da bi se postigao dogovor', istaknuo je Obama koji je time obje strane pozvao na više fleksibilnosti.

Obama je na konferenciji za novinare također ocijenio da globalno gospodarstvo raste, ali nije dosegnulo svoj puni potencijal.

'Amerika je glavni izvor snage za globalnu ekonomiju', istaknuo je. 'No, istovremeno moramo priznati da, iako globalno gospodarstvo raste, još ne postiže svoj puni potencijal', dodao je Obama.