SMJENJEN JOŠ JEDAN VISOKI ČASNIK

Obama provodi čistku u američkoj vojsci?

05.11.2013 u 21:40

Bionic
Reading

Američka vojska smijenila je pukovnika Eric Tilleya dužnosti zapovjednika najveće američke vojne baze u Japanu nakon istrage o 'kršenju vojne discipline', piše američki vojni list Stars and Stripes na svojoj internetskoj stranici

Pukovnik Tilley bio je suspendiran od lipnja zbog istrage a smijenio ga je general bojnik James Boozer, zapovjednik američke vojske u Japanu zbog 'gubitka povjerenja'.

U priopćenju o smjeni ne navode se pojedinosti a glasnogovornik snaga SAD u Japanu, bojnik Kevin Toner nije želio precizirati što je izazvalo 'gubitak povjerenja' rekavši da bi bilo 'neprilično objavljivati optužbe jer istraga nije pokazala nikakvo kriminalno ponašanje'.

Nekoliko vodećih američkih generala ocijenilo je da predsjednik Barack Obama provodi 'čistku' u vojsci, piše u utorak američki portal WND .

Samo ove godine smijenjena su devetorica generala i visokih časnika, što se smatra izuzetno velikim brojem, a nekoliko je izvora ukupan broj smijenjenih visokih časnika u pet Obaminih godina procijenilo na 200. Umirovljeni generali opisuju te Obamine akcije kao 'otvoreni' napad na američke oružane snage, piše WND.

Tilleyeva smjena samo je kamenčić u mozaiku onoga što mornarički kapetan Joseph John naziva 'širom slikom' u kojoj je 135 smijenjenih časnika. 'Ta šira slika sastoji se u tome da se vojska već pet godina nalazi pod nemilosrdnim udarom Ovalnog ureda', rekao je John.

Umirovljeni general William Boykin, jedan od osnivača specijalnih jedinica Delta i visoki vojni dužnosnik u administraciji bivšeg predsjednika Georgea Busha tvrdi da Obama smjenjuje se sve više pukovnika koji bi mogli postati generali zbog toga što se usude pokazati da se ne slažu s Obaminom politikom.

'Razgovaram s puno ljudi koji ne podupiru smjer u kojem Obama vodi vojsku, no u vojsci oni ne smiju ni pisnuti', rekao je Boykin. Posljedica toga je da vojsku napuštaju niži časnici nakon što im se dade do znanja da za njih više nema budućnosti, dodao je Boykin, prenosi WND (Word Net Daily).