GLOBALNA SPIRALA DUGA

Obama: Problemi u eurozoni ugrožavaju rast u SAD-u

08.06.2011 u 12:00

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama upozorio je na 'nekontroliranu spiralu' u slučaju da se državama eurozone progleda kroz prste po pitanju vraćanja dugova. Upozorenje je upućeno na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je u svom prvom državničkom posjetu Washingtonu

Obama je poručio da Grčka mora provesti strukturalne reforme u gospodarstvu i biti konkurentnija u privlačenju stranih ulaganja.

'Ne smijemo dopustiti da problemi unutar eurozone ugroze gospodarski oporavak cijelog svijeta', rekao je Obama, koji je nedavno izjavio da SAD strahuje da dužnička kriza u Europi ugrožava oporavak tamošnjeg gospodarstva. Problemi koji pogađaju eurozonu jedan su od brojnih 'čeonih vjetrova' koji utječu na američku ekonomiju, poručio je Obama.

'Mi smatramo da gospodarski rast SAD-a ovisi o razboritom rješenju tog problema. Mislimo da bi bilo katastrofalno za nas da vidimo nekontroliranu spiralu nemogućnosti povrata dugova u Europi, jer bi to moglo biti okidač za cijeli niz drugih događaja', rekao je Obama.

Slom Grčke mogao bi ugroziti banke i druge institucije koje drže njezine obveznice, uključujući neke od najvažnijih europskih financijskih institucija i samu Europsku središnju banku. Također, mogla bi prouzročiti krizu u ostalim prezaduženim europskim nacijama tako što će povećati sumnje u stabilnost eurozone.

Zagarantirana održivost eura

Na zajedničkoj press konferenciji Angela Merkel rekla je da razumije rizike, no nije direktno progovorila o svojoj namjeri da potakne privatne posjednike grčkih državnih obveznica da se odgodom naplate uključe u pomoć Grčkoj. 'U interesu je svake i svih zemalja da uvide da zajednička valuta (euro) nije u opasnosti. Djelovat ćemo na način da će održivost biti zagarantirana', poručila je Merkel.

Pregovori oko daljnje pomoći Grčkoj djelomično zapinju i zbog inzistiranja Angele Merkel na tome da privatni posjednici obveznica sudjeluju u troškovima, čemu se protive MMF, Europska središnja banka i drugi koji smatraju da bi to dodatno smanjilo povjerenje.

Obama jučer nije izričito pozvao Angelu Merkel da odustane od svojih uvjeta i ubrza odobrenje novog paketa pomoći Grčkoj. No jasno je dao do znanja da SAD smatra da je rizik veoma velik te da breme odgovornosti leži na njemačkoj kancelarki i drugim europskim moćnicima koji trebaju hitno pronaći rješenje.

Udio duga u BDP-u članica eurozone naglo se povećao u posljednjih nekoliko godina, a u Grčkoj je prošle godine dosegao 142 posto. Neke pogođene države uvele su mjere štednje, no postoji bojazan da bi one mogle spriječiti ekonomski rast.

Forsiranje privatizacije

Grčka, Irska i Portugal primile su međunarodnu financijsku pomoć, a čelnici eurozone i MMF-a nastoje odrediti uvjete novog financijskog paketa za Grčku koji bi mogao doseći vrijednost od 80 do 100 milijardi eura.

Barack Obama rekao je na zajedničkoj presici da je grčki dug 'znatan', no da Atena već poduzima 'teške korake' s ciljem popravljanja situacije. Podsjetimo, EU, Europska središnja banka i MMF u svibnju 2010. odobrili su Grčkoj zajam od 110 milijarda eura, a prošli petak načelno su pristale povećati pomoć u zamjenu za stroži financijski nadzor i ubrzavanje privatizacije.

Pristanak članova eurozone na dodatno financiranje Grčke stiže uz nekoliko strogih uvjeta. S obzirom na to da je osnivanje privatizacijske agencije jedan od uvjeta, Grčka vlada promptno je najavila da će osnovati nezavisnu agenciju za privatizaciju.

Ukratko, Barack Obama upozorio je Europu da mora počistiti svoje financijske probleme, a uz gospodarske teme, Obama i Merkel razgovarali su o vojnim operacijama u Afganistanu i Libiji te o bliskoistočnom mirovnom procesu.