ISPUNJENO OBEĆANJE

Obama potpisao zakon o opozivu politike 'ne pitaj, ne govori'

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 22.12.2010 20:10
  • Objavljeno 22.12.2010 u 20:03
barack obama

barack obama

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je potpisao zakon o ukidanju politike 'ne pitaj, ne govori', koja je sprječavala homoseksualce i lezbijke od otvorena služenja u vojsci, ali će proći mjeseci prije nego ministarstvo obrane uvede neke velike promjene

"'Ovo je jako dobar dan', rekao je Obama potpisujući zakon koji su Predstavnički dom Kongresa i Senat donijeli prošli tjedan. Svečano potpisivanje održano je u ministarstvu unutarnjih poslova, pred oko 500 vojnih časnika, kongresnika i pripadnika udruga za prava homoseksualaca, koji su pljeskom i uzvicima odobravanja pozdravili ukidanje prijeporne politike.

'Ja kažem svim Amerikancima, homoseksualnim ili heteroseksualnim, koji ne žele ništa drugo nego braniti ovu zemlju u vojnoj odori, vaša vas zemlja treba i mi ćemo biti počašćeni da vas pozdravimo u redovima najbolje vojske za koju je svijet ikada znao', rekao je Obama.

'Od nekoliko desetaka tisuća Amerikanaca u odorama više se neće tražiti da žive u laži, niti da budu u strahu dok služe zemlji koju vole', dodao je.

Obama je potpisom na zakon ispunio obećanje iz predizborne kampanje 2008. da će ukinuti diskriminatornu politiku prema homoseksualcima u vojsci, kojom su prisiljavani da skrivaju svoju seksualnu orijentaciju pod prijetnjom stegovnih mjera i otpusta iz vojne službe. Od 1993., kad je ta politika uvedena zakonom, iz vojske je otpušteno više od 13.500 homoseksualaca.

Prije nego novi zakon bude proveden, Pentagon će imati na raspolaganju višemjesečno prijelazno razdoblje u kojem će u vojsci provesti izobrazbu o novoj politici. Nakon toga predsjednik, ministar obrane i načelnik združenog stožera moraju potvrditi Kongresu da je vojska spremna i da nova politika neće negativno utjecati na borbenu spremnost postrojba. Dva mjeseca nakon toga počela bi provedba novog zakona.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi