DAN ZAHVALNOSTI U SAD-U

Obama posljednji put pomilovao purice

24.11.2016 u 10:09

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je posljednji put tradicionalno pomilovao dvije purice u povodu Dana zahvalnosti

Ovaj put su ceremoniji, umjesto Obaminih kćeri Malije i Sashe prisustvovali njegovi nećaci Austin i Aaron Robinson.

'Za razliku od Sashe i Malije, njih dvojicu Washington još nije uspio iskvariti', u šali je kazao američki predsjednik.

Bijela kuća je putem Twittera od američke javnosti tražila da glasa koja će od dvije purice, Tater i Tot biti pošteđena. Objavljena je i biografija obiju životinja kako bi glasačima pomogla da donesu odluku.

No bez obzira na ishod glasanja obje purice tradicionalno su pomilovane i poslane u novi dom u Virginiji gdje će o njima brigu voditi veterinari i studenti.

Amerikanci u kontinuitetu obilježavaju Dan zahvalnosti od 1863. godine. u čast zajednice različitih kultura u Sjedinjenim Državama. Proslava se održava svakog četvrtog četvrtka u studenome uz bogatu trpezu s pečenom puricom i uz obilje hrane.

'Iskoristit ću priliku i odati počast hrabrim puricama koje nisu imale sreću poput Tater i Tot i nisu pomilovane... koje su se hrabro suočile s neumoljivom sudbinom... koje su se žrtvovale i dokazale da nisu kukavice', kazao je Obama, nasmijavši okupljene.

Prvi predsjednik koji je i službeno pomilovao purice na Dan zahvalnosti 1963. bio je John F. Kennedy, no običaj je postao tradicionalan tek nakon što je to 1989. učinio George Bush