REPUBLIKANCI PROTIV

Obama počeo proces izbora novog suca Vrhovnog suda

16.02.2016 u 08:45

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama održao je preliminarne razgovore sa svojim timom o tome koga će predložiti za nasljednika iznenada preminulog suca Vrhovnog suda Antonina Scalije, objavila je u ponedjeljak Bijela kuća istodobno optuživši republikance u Senatu za prijetnje zbog toga što su rekli da neće odobriti njegov prijedlog

Glasnogovornik Bijele kuće Eric Schultz kazao je novinarima da su dužnosnici Bijele kuće započeli razgovore sa Senatom oko procesa koji bi se mogao pretvoriti u najveću bitku republikanaca i demokrata u predizbornoj godini.

Republikanci koji kontroliraju Senat kažu kako bi Obama trebao odustati od predlaganja Scalijina nasljednika i prepustiti to sljedećem predsjedniku. Demokrati smatraju da je ustavna odgovornost predsjednika da to učini bez odgode.

Nakon smrti konzervativnog suca Scalije u Vrhovnom su sudu brojčano izjednačeni liberalni i konzervativni suci.

Amerikanci na predsjedničke izbore izlaze 8. studenoga, a Obama predsjedničku dužnost nasljedniku predaje u siječnju 2017.

Sve veći broj republikanaca u Senatu već se izjasnio da neće poduprijeti nijedan Obamin prijedlog za suca Vrhovnog suda nadajući se da će na predsjedničkim izborima pobijediti republikanac i tako osigurati izbor konzervativnog suca u Vrhovnom sudu.

Obama će tražiti kandidata s besprijekornom biografijom i etičkom i moralnom težinom kako bi odlučivao na tom sudu, kazao je glasnogovornik Schultz.

Ostavljanje upražnjenog mjesta na Vrhovnom sudu toliko dugo vremena ugrozilo bi njegov rad i ove i sljedeće godine, kaže Schultz i poručuje da američki ustav ne predviđa izuzeće u obavljanju predsjedničke ovlasti u predizbornoj godini.

Na dan predsjedničkih izbora u SAD-u se bira i trećina Senata pa je moguće da demokrati vrate na tim izborima većinu u Senatu jer su biraju 34 senatora za mandate koje sada drže 24 republikanca i 10 demokrata. U Senatu republikanci trenutno imaju 54 zastupnika a demokrati 46.