TRAŽI SE 'AKCIJSKI PLAN'

Obama odredio stanku u pregovorima o deficitu

15.07.2011 u 15:01

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama odredio je u petak stanku u mukotrpnim pregovorima o smanjenju proračunskog deficita i povećanju razine dopuštenog državnog zaduživanja kako bi kongresnici izradili 'akcijski plan' za deblokadu pregovora

Demokratima i republikancima, koji su i dalje na vrlo udaljenim stajalištima, Obama je ranije obećao da će pregovarati svaki dan kako bi dogovorili podizanje razine američkog zaduživanja.

Odgodu je dao do subote ujutro te bi se pregovori o zaduženju mogli nastaviti tijekom vikenda.

Financijska tržišta sve su zabrinutija jer se bliži 2. kolovoza. Prema važećim zakonima Sjedinjene Države ne smiju više povećavati svoj državni dug koji sada iznosi 14.290 milijardi dolara.

Ako se do 2. kolovoza ne donese sporazum, SAD neće više moći servisirati svoj dug i državni zaposlenici ostali bi bez plaća, umirovljenici bez mirovina, a svijet bi mogla pogoditi nova financijska kriza, upozoravaju analitičari.

Republikaci ne žele podići sadašnji plafon zaduženja od 14.290 milijardi dolara ako vlada oštro ne smanji proračunsku potrošnju.

Demokrati pak traže povećanje poreza, a na to ne žele pristati republikanci jer bi time prekršili svoje izborno obećanje kojim su osvojili većinu u Kongresu.

Demokrati imaju većinu u Senatu.