BANKAR S WALL STREETA

Obama odabrao novog predstojnika ureda

07.01.2011 u 08:45

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je imenovao Williama Daleyja, bivšeg ministra trgovine i bankara s Wall Streeta, za novog predstojnika svog ureda, ističući da on na novu dužnost donosi veliko poslovno i političko iskustvo

'Malo Amerikanaca se može pohvaliti s iskustvom kakvo Bill donosi na ovaj posao', rekao je Obama na svečanom predstavljanju novog šefa osoblja Bijele kuće, ističući da je Daley 'predani javni službenik i odani domoljub' te njegov prijatelj i sugrađanin iz Chicaga.

'On je vodio velike korporacije i posjeduje duboko razumijevanje toga kako se stvaraju radna mjesta i kako naše gospodarstvo može rasti... Uvjeren sam da će nam on pomoći u našoj misiji jačanja gospodarstva i napretka Amerike', rekao je Obama.

On je također istakao da Daley, čiji su otac i brat bivši gradonačelnici Chicaga, dobro poznaje politiku.

Daley (62), je bio ministar trgovine u administraciji predsjednika Billa Clintona od 1997. do 2000, zaslužan za sporazum o slobodnoj trgovini u Sjevernoj Americi - NAFTA i normalizaciju trgovinskih odnosa s Kinom. Na izborima 2000. vodio je kampanju demokratskog kandidata Ala Gorea. Zadnjih šest godina bio je u upravi bankarskog diva JP Morgan Chase, kao regionalni predsjednik za Srednji zapad.

Daley će zamijeniti privremenog predstojnika ureda Petea Rousea, koji je u listopadu 2010. preuzeo dužnost nakon što je Obamin prvi predstojnik ureda Rahm Emanuel, napustio Bijelu kuću kako bi se kandidirao za gradonačelnika Chicaga, u nadi da će naslijediti Daleyeva brata Richarda.

Rouse će ostati u Bijeloj kući iduće dvije godine kao savjetnik predsjednika. Obama je u četvrtak izmamio smijeh okupljenog osoblja Bijele kuće, oponašajući samozatajnog Rousea kako mu hrapavim glasom govori 'sklon sam odlasku iz vlade', svaki put kada mu on ponudi novu dužnost, ali onda ipak prihvati.

Predstavljajući novog predstojnika, Obama je najviše vremena posvetio izražavanju priznanja Peteu Rouseu, poglavito za niz neočekivanih zakonodavnih uspjeha tijekom zadnje sjednice prethodnog saziva Kongresa u prosincu.

Poslovni krugovi pozdravili su imenovanje Daleya u Bijelu kuću, a neke liberalne skupine ocijenile su da izbor centrista Daleya govori o Obaminom skretanju u desno.

Predsjednik američke Trgovinske komore Thomas Donohue, gorljivi kritičar politike Obamine administracije, pozdravio je imenovanje Daleya kao ugledne figure s iznimnim iskustvom u vladi, poslovanju, trgovinskim pregovorima i globalnim poslovima. Najavio je suradnju poslodavaca s Daleyem na ubrzanju gospodarskog oporavka, otvaranja radnih mjesta i rješavanju globalnih izazova Amerike.