GALA VEČER ZAKLADE SHOAH

Obama: Nismo suzbili najmračnije porive

08.05.2014 u 14:17

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama sa žaljenjem je ustvrdio da otmica djevojčica u Nigeriji i sektaški sukobi diljem svijeta jasno pokazuju da 'nismo suzbili najmračnije ljudske porive'

Obama je u srijedu navečer na dodjeli humanitarne nagrade Zaklade Shoah, na Sveučilištu Južna Kalifornija, govorio o nizu sukoba diljem svijeta, uključujući Ukrajinu, Siriju i posebice otmicu više od 200 djevojčica koje je u Nigeriji otela islamistička skupina Boko Haram.

'Samo trebamo pogledati današnje naslove: razaranje Sirije, ubojstva i otmice djevojčica u Nigeriji, sektaški i plemenski sukobi, kako bismo vidjeli da čovjek još uvijek nije uspio suzbiti svoje najmračnije porive', rekao je Obama na svečanosti primanja nagrade koju mu je uručio Steven Spielberg, redatelj 'Schindlerove liste' i osnivač muzeja holokausta.

'Niti jedna od ovih tragedija ne može se mjeriti s užasom holokausta, no međutim, zahtjevaju da im posvetimo našu pažnju', dodao je američki predsjednik. Istaknuo je da smo ponovo suočeni s rastom antisemitizma te poručio da se Amerikanci moraju suprotstaviti retorici koja prijeti postojanju Izraela. Spomenuo je oružani napad na židovske ustanove u Kansasu i dijeljenje pamfleta u istočnoj Ukrajini u kojima se poziva na registraciju židova.

Na godišnjoj gala večeri u Zakladi Shoah, Obama je sjedio za stolom sa Spielbergom, Barbarom Streisand i Liamom Neesonom. Bruce Springteen je izveo 'Promised Land' i 'Dancin' in the Dark'.