KRAH GRAĐANSKIH SLOBODA

Obama nagazio Putina zbog ubojstva Njemcova

03.03.2015 u 09:01

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u ponedjeljak da je ubojstvo ruskog oporbenog političara Borisa Njemcova znak pogoršanja klime u Rusiji, gdje je poštivanje građanskih prava i slobode medija zadnjih godina nazadovalo

Žestoki kritičar Putinove politike Boris Njemcov ubijen je u petak u Moskvi u blizini Kremlja na način koji podsjeća na mafijaške likvidacije, a ruska oporba sumnja da iza ubojstva stoji Putinov režim.

Obama je pozvao ruske vlasti na sveobuhvatnu istragu ubojstva istaknuvši da likvidacija Njemcova predstavlja 'indikaciju klime u Rusiji u kojoj se civilno društvo, neovisni novinari i ljudi koji komuniciraju putem interneta osjećaju sve ugroženijima i ograničenijima'.

Razvoj situacije sugerira da će ruska javnost ubuduće informacije primati jedino preko državno kontroliranih medija, upozorio je Obama u razgovoru za agenciju Reuters.

Sloboda medija, okupljanja, informacija i temeljnih građanskih prava i sloboda trenutno je u Rusiji u mnogo gorem stanju nego prije pet do deset godina, istaknuo je američki predsjednik.


Obama se susreo s Njemcovim tijekom svoje posjete Moskvi 2009. godine, kada je razgovarao s vođama ruske oporbe. Njegovo ubojstvo je, kaže Obama, 'dio onoga što je omogućilo Rusiji da sudjeluje u nekoj vrsti agresije na Ukrajinu'.

Likvidacija Njemcova u središtu Moskve dogodila se dva dana prije najavljenog prosvjeda ruske oporbe, a Njemcov je tvrdio da će razotkriti umješanost službenog Kremlja u rat u Ukrajini.