POVIJESNA ODLUKA

Obama imenovao prvu Hispanomerikanku u Vrhovni sud

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.05.2009 21:15
  • Objavljeno 26.05.2009 u 21:09
Sonia Sotomayor i Barack Obama

Sonia Sotomayor i Barack Obama

Izvor: Reuters / Autor: -

Sutkinju saveznoga prizivnog suda u New Yorku Portorikanku Soniu Sotomayor američki predsjednik Barack Obama u utorak je imenovao kandidatkinjom za vrhovni sud, kao prvoga hispanoameričkog suca u povijesti toga najvišeg pravosudnog tijela u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sotomayor je "žena koja nadahnjuje i koja će biti sjajan sudac", kazao je Obama objavivši svoju odluku u Bijeloj kući. Tijekom 30-godišnje karijere radila je u svim vidovima pravosuđa - kao tužiteljica, odvjetnica, sutkinja okružnog i prizivnog suda, i donijet će dragocjeno iskustvo u vrhovni sud, istaknuo je Obama.

"Sotomayor donosi više raznovrsna iskustva u vrhovni sud nego i jedan od sadašnjih sudaca u trenutku kad je imenovan", dodao je američki predsjednik i sam po struci pravnik i negdašnji profesor ustavnog prava.

Potvrdi li Senat njezino imenovanje, Sotomayor (54), koja treba zamijeniti suca Davida Soutera nakon skora umirovljenja, postat će treća žena u povijesti vrhovnog suda i prvi sudac hispanoameričkog podrijetla.

Da je njezino imenovanje još jedan detalj na "novom licu Amerike" koje iscrtava Obamina administracija, svjedoči i podatak da su od 111 sudaca vrhovnog suda u njegovoj povijesti 107 bili bijeli muškarci.

Obama je istaknuo da Sotomayor ima dvostranačku potporu za svoj sudački rad, jer ju je prvi put za sutkinju u New Yorku imenovao republikanski predsjednik George H. W. Bush 1992.,a drugi put demokrat Bill Clinton 1998. Također je spomenuo njezin nadahnjujući životni put, od odrastanja u siromašnom Bronxu, rana gubitka oca, juvenilnog dijabetesa, do studija na vrhunskim sveučilištima Princetonu i Yaleu, te vrlo uspješne pravne karijere. Obama, kao velik ljubitelj baseballa, nije propustio spomenuti i njezin najpoznatiji pravorijek iz 1995., kojim je riješila dug štrajk u profesionalnoj baseballskoj ligi u korist igrača, "spasivši" najomiljeniji američki šport.

Sotomayor je kazala kako je "duboko dirnuta" te da s "najvećom smjernošću" prima imenovanje u vrhovni sud.

Izrazila je zahvalnost obitelji i prijateljima koji su je vodili i podupirali kroz život i pomogli da ostvari snove. "Ja stojim na ramenima bezbroj ljudi. No postoji jedna osoba koja je moje životno nadahnuće - ta je osoba moja majka", rekla je Sotomayor u Bijeloj kući, gdje je na objavi imenovanja bila njezina majka i druga rodbina.

Oporbeni republikanci najavili su da će se odlučno suprotstaviti imenovanju liberalnog kandidata u vrhovni sud, za kakva slovi Sotomayor, te kandidata kojeg će Obama izabrati po kriteriju spola ili rase, što mu politički odgovara, a ne po pravnoj izvrsnosti.

Konzervativci su kritizirali Sotomayor jer je vodila jedan slučaj s istaknutim rasnim obilježjima, koji je sada pred vrhovnim sudom. Sotomayor je poduprla New Haven, u Connecticutu, pošto je taj grad otkazao promaknuća u vatrogasnoj službi, jer nijedan crnac na testiranju nije postigao rezulat potreban za promaknuće.

Osim pravosudne karijere Sonia Sotomayor predavala je i na pravnim fakultetima sveučilišta New York i Columbia.

Očekuje se da će nakon dva senatska saslušanja u srpnju njezino imenovanje za jednog od devet sudaca vrhovnog suda, koji imaju doživotne mandate, biti potvrđeno prije ljetne sudske stanke.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi