'POTICAJ NAPRETKU'

Obama ide u povijesni posjet Kubi

18.02.2016 u 23:24

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama sljedećeg će mjeseca otići u povijesni posjet Kubi, što će biti prvi posjet jednog američkog predsjednika toj zemlji u gotovo 90 godina i dramatični znak otopljenja u odnosima dvaju bivših hladnoratovskih neprijatelja. Obama će se tako u zadnjoj godini mandata 21. i 22. ožujka sastati s kubanskim predsjednikom Raulom Castrom, kubanskim poduzetnicima i 'Kubancima iz različitih društvenih slojeva', objavila je Bijela kuća. U pratnji američkog predsjednika bit će i njegova supruga Michelle.

'Idućeg mjeseca ću otputovati na Kubu kako bih dao dodatni poticaj već ostvarenom napretku i naporima koji mogu poboljšati život kubanskog naroda', napisao je Obama na Twitteru.

Naglasio je da SAD i dalje brine stanje ljudskih prava na Kubi, ali i da je ostvaren značajan napredak u obnovi odnosa. 'I dalje postoje nesuglasice između nas i kubanske vlade, koje ću izravno spomenuti. Amerika će uvijek podupirati ljudska prava u svijetu', kazao je Obama.

Očekivanja kubanskih disidenata od posjeta Baracka Obame

Svi kubanski disidenti nisu uvjereni u prikladnost posjeta predsjednika Obame Kubi, ali svi računaju na američkog predsjednika u korist poboljšanja stanja ljudskih prava na tom otoku.

Posjet 21. i 22. ožujka je važan za zaključivanje ciklusa zbližavanja, pokrenutog krajem 2014. između dviju zemalja, objasnio je Manuel Cuesta Morua, glavni tajnik Socijalističke demokratske struje, kubanskog disidentskog pokreta, koji drži da je Obama svakako najpopularniji političar na Kubi i može puno pomoći u pokretanju promjena i emancipaciji stanovnika.

'Njegov posjet će pridonijeti nastavku buđenja očekivanja kubanskog naroda', rekao je predsjednik Kubanskog povjerenstva za ljudska prava Elizardo Sanchez

On je ocijenio da bez obzira na brojne posjete stranih dužnosnika, kubanska vlada nije ostvarila pomak u pogledu ljudskih prava, što nije povoljan kontekst za primanje dužnosnika koji traže reforme.

Dobitnik nagrade Saharov Guillermo Farinas je istaknuo da 'predsjednik Raul Castro nije demokratski izabran predsjednik i da Barack Obama čini pogrešku kada se dovodi na istu razinu s njim. Zatim dodaje da će ipak poštovati njegovu odluku i tražiti od njega da ispuni obećanje i sastane se s oporbom i predstavnicima civilnog društva te da nastavi tražiti od kubanske vlade napredovanje prema pravnoj državi', rekao je taj disident.

U četvrtak je Bijela kuća navela da će se Obama tijekom tog posjeta 'sastati s članovima civilnog društva, poduzetnicima i Kubancima raznih slojeva'.

Berta Soler, osnivačica organizacije Dame u bijelom, koja je 2005. dobila nagradu Saharov, navela je da ih zabrinjava što je Obama rekao da će doći na Kubu kada bude ostvaren napredak u ljudskim pravima, a dolazi sljedećeg mjeseca. Dodala je da se u zemlji nastavlja represija Dama u bijelom i općenito oporbe.

Elizardo Sancher je upozorio na mogućnost represije uoči i tijekom posjeta kako bi se izbjegla mogućnost bilo kakvog prosvjeda.