ZBOG NASILNIH INCIDENATA

Obama će policiji ograničiti korištenje vojne opreme

18.05.2015 u 20:16

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama planira policiji zabraniti upotrebu određene vojne opreme i ograničiti upotrebu dozvoljenih sredstava, priopćila je u ponedjeljak Bijela kuća.

Ta bi Obamina inicijativa trebala ublažiti napetosti između stanovnika i snaga reda. Inicijativa će biti objavljena tijekom posjete Camdenu u New Jesreyu, nakon niza nasilnih incidenata, od Fergusona do Baltimora, u kojima je došlo do pogibije više crnačkih mladića.

Obama će se posebice zauzeti za obnovu povjerenja između policije i zajednica "koje trebaju štititi i kojima trebaju služiti".

Po preporuci radne skupine zadužene za rješavanje tog gorućeg problema, Obama će policiji zabraniti korištenje oklopnih vozila gusjeničara, bacače granata, oružje velikog kalibra i maskirne uniforme, dok će korištenje ostale opreme, koju policija ima na raspolaganju kada je u pitanju suzbijanje nereda, biti ograničeno i strože regulirano.

Policija u Fergusonu, kao i tisuće ostalih mjesnih policijskih snaga, uživaju pogodnosti "programa 1033" koji Pentagonu dopušta da svoju opremu na zahtjev predaje policijskim snagama. Godine 2013. Pentagon je lokalnim američkim policijskim snagama predao vojnu opremu u vrijednosti 450 milijuna dolara.