ALI I VEZAMA S HRVATIMA

O skromnosti i zdravstvenom stanju novog pape

14.03.2013 u 07:52

Bionic
Reading

Novoizabrani papa Franjo nije se poslije obraćanja vjernicima na Trgu svetog Petra vratio u Dom svete Marte u papinskoj limuzini nego u autobusu s ostalim kardinalima, što pokazuje njegovu skromnu stranu, kazao je rano u četvrtak njujorški nadbiskup kardinal Timothy Dolan.

Dolan je rekao da su se kardinali poslije Papina blagoslova vjernicima posebnim minibusevima prevezli od bazilike svetog Petra do Doma svete Marte, gdje su smješteni za trajanja konklava. Ispred zgrade su se poredali kako bi dočekali Papu koji im se trebao pridružiti na njihovoj posljednjoj zajedničkoj večeri kao izborničkoj skupini.

Hrvat je papin osobni ispovjednik

U studenome 2012. kardinal Jorge Mario Bergoglio zajedno sa svojim osobnim ispovjednikom hrvatskih franjevcem fra Berislavom Ostojićem u središtu Buenosaireske nadbiskupije ugostio je biskupa Milu Bogovića i fra Josipa Bebića. Bergoglio je tada govorio o životu i djelovanju Crkve u njegovoj biskupiji, ne krijući zadovoljstvo hrvatskim svećenicima/tamošnjim misionarima. Izrazio je želju da još više takvih svećenika, ako je moguće, hrvatski biskupi pošalju na rad u Buenos Aires, objavljeno je na internetskim stranicama splitskih franjevaca.

‘Očekivali smo da će doći u limuzini koju smo vidjeli kako ga čeka ispred Apostolske palače, ali on je sišao iz posljednjeg autobusa s kardinalima. Valjda je rekao svom novom vozaču: U redu je, slobodan si, idem s dečkima’, prepričao je Dolan novinarima.

Unutar rezidencije, za večerom, Papa je pokazao i svoju duhovitu stranu, kaže Dolan. ‘Nazdravili smo mu, a on nam je odgovorio: Neka vam Bog oprosti’. Kardinale je ponovo nasmijao kada je, u referenci na napornih sedam dana priprema za konklave i dva dana konklava, kazao: ‘Dobro ću spavati večeras, a nešto mi govori da ćete i vi’.

Dolan je kazao da im je Papa rekao da će već u četvrtak posjetiti svoga prethodnika Benedikta XVI. u Castel Gandolfu.

Njujorški je nadbiskup opisao i emocije koje su zavladale Sikstinskom kapelom kada je kardinal Bergoglio došao do 77. glasa. ‘Svi smo počeli pljeskati, ali smo onda morali pričekati da se glasovi izbroje do kraja, pa smo ponovo zapljeskali. I onda još jednom kad je prihvatio izbor’.

Kada se Franjo vratio iz ‘sobe suza’, male sakristije pored Sikstinske kapele u kojoj se odjenuo u papinsko ruho, na povišenoj platformi već je bio postavljen papinski tron, ali je ostao prazan jer se Papa odlučio obratiti kardinalima iz stolice koja je bila u ravnini s njihovima, rekao je Dolan.

Dolan je potvrdio da je Papa uzeo ime Franjo u čast svetog Franje Asiškog. Kazao je da će njegov izbor biti ‘poticaj i pravi blagoslov’ Crkvi u objema Amerikama. ‘Svi smo odahnuli jer znamo da imamo dobrog pastira. On je izvanredan čovjek, pouzdan i stabilan, krasne jednostavnosti i iskrenosti’, rekao je Dolan.

Zdravstveni bilten: Papa ima samo jedno plućno krilo

Proradio papinski Twitter

Izborom novog Pape 'proradio' je njegov račun na Twitteru @pontifex, koji je bio zatvoren od odreknuća Benedikta XVI. 28 veljače. Kratkom porukom 'Habemus Papam Franciscum' (Imamo papu Franju) svijetu je i preko te društvene mreže objavljen izbor novog poglavara Katoličke crkve. Papinski račun na twitteru bio je otvoren 12. prosinca i od tada je prikupio 2,5 milijuna sljedbenika. Tweetovi su bili objavljivani na devet jezika: talijanskom, latinskom, španjolskom, njemačkom, francuskom, portugalskom, poljskom i arapskom.

Papa Franjo nije poseban samo po tome što je prvi s takvim imenom i prvi Južnoamerikanac na toj dužnosti, nego ima i samo jedno plućno krilo, piše časopis Time.
Papi je u mladosti odstranjeno plućno krilo vjerojatno zbog neke teže infekcije. U to doba, danas uobičajeno liječenje antibioticima nije bilo svima dostupno i kako bi se pacijenti zaštitili od daljnjeg širenja infekcije liječnici su odstranjivali dio pluća.

‘Vjerojatno se radilo o jako teškoj infekciji, možda čak i o apscesu zbog je krvario’, kazao je John Belperio, profesor pulmologije na medicinskom fakultetu u Los Angelesu. ‘Ako je bilo puno krvarenja u pluća, jedina stvar koju su liječnici mogli napraviti je resekcija pluća’, dodao je.

Većina bakterijskih infekcija nije tako opasna, ali neki sojevi, poput stafilokoka, destruktivniji su i mogu 'pojesti' osjetljivi organ, što liječnicima ne ostavlja drugu mogućnost osim uklanjanja zahvaćenog tkiva kako bi se spriječili još teži problemi’, kaže Ronald Crystal, profesor u njujorškom medicinskom centru Presbyterian-Weill Cornell. Bilo što od upale pluća do gljivica pa čak i tuberkuloza mogli su uzrokovati inicijalnu infekciju, koja, ako nije bila adekvatno liječena, može rezultirati odstranjivanjem dijela pluća, dodao je.

Srećom, piše Time, gubitak jednog plućnog krila ne kompromitira zdravlje. Jedina briga koju papa Franjo ima, i imat će je i dalje, jest manja respiratorna rezerva od nekoga s oba plućna krila. To znači da ima nešto veći rizik od posljedica gripe ili upale pluća. Međutim, kaže Belperio, činjenica da je 76-godišnji kardinal Bergoglio imao relativno zdrav život pokazuje da jedno plućno krilo manje nije ugrozilo njegovu mogućnost da živi pun i aktivan život.

Sve dok se Papa bude čuvao infekcija, odnosno cijepio se protiv pneumonije i gripe svake godine, nema razloga vjerovati da će zdravlje 266. poglavara Katoličke crkve biti ikakav problem. ‘Bit će on posve dobro’, zaključio je Crystal.