SNAŽNA SIMBOLIKA

O ovoj fotografiji bruje cijele Sjedinjene Države

11.07.2016 u 14:17

Bionic
Reading

Za neke fotografije zaista vrijedi ona stara izreka o slici koja govori više od tisuću riječi. Upravo takvu fotografiju je jučer u Baton Rougeu snimio fotograf Reutersa Jonathan Bachman

Fotografija prikazuje mladu crnkinju koja mirno prosvjeduje protiv policijske brutalnosti prema američkim crncima, dok ju privode dva teško oklopljena i naoružana bijela policajca. Snimljena je jučer u u saveznoj državi Louisiani, u gradu Baton Rouge - samo jednom od nizu poprišta masovnih prosvjeda koji su organizirani nakon serije ubojstava američkih crnaca od strane policije, koja je notorno 'laka na okidaču' a naročito kad je potencijalni sumnjivac tamnije puti.

Prilikom prosvjeda u Baton Rougeu policija je privela na desetke prosvjednika, ali pažnju javnosti potpuno je zaokupila fotografija Reutersova fotografa. Mlada prosvjednica koja smireno stoji pred oklopljenim policajcima postala je tako simbol konflikta koji iznutra razdire Sjedinjene Države.

RTL Autor: RTL

Fotografija je nastala u trenutku kad je policija krenula na prosvjednike uz uputu da se uklone s prometnice. Većina prosvjednika se maknula, ali ne i mlada žena koju je Reutersov fotograf uspio snimiti neposredno nego što je privedena.

Na društvenim mrežama mnogi komentatori dotičnu fotografiju već sada opisuju kao 'legendarnu', te ju uspoređuju s fotografijom čovjeka ispred kolone tenkova na pekinškom Trgu nebeskog mira.