PREDSJEDNICA RH I HAZU SLOŽNO

'Nužan razvoj modernog hrvatskog identiteta temeljen na domoljublju'

17.06.2015 u 15:25

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je u srijedu Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti te se tom prilikom sastala s predsjednikom HAZU akademikom Zvonkom Kusićem i ostalim članovima Akademije

Akademik Kusić i članovi HAZU upoznali su predsjednicu Grabar-Kitarović sa svojim djelovanjem i razmišljanjima o pojedinim područjima razvoja društva i države. Složili su se kako je nužan razvoj modernog hrvatskog identiteta temeljen na domoljublju te da nedostatak dijaloga, nedostatak spremnosti na suradnju i naglasak na krivim temama pridonose dezorijentiranosti društva i slabljenju povjerenja ljudi u institucije, priopćeno je u srijedu iz Ureda predsjednice.

Posebno je naglašena pravna i regulatorna neuređenost koja koči razvoj društva te domaće i strane investicije, a sustav je potrebno napraviti predvidljivijim kako bi se moglo dugoročnije planirati, a time i održivo razvijati. Također je naglašeno da su loša demografska kretanja te zastarjeli obrazovni sustav glavne kočnice daljnjeg razvoja i budućnosti našeg društva i domovine, stoji u priopćenju.

Na sastanku je zaključeno da je iznimno bitan nastavak uspješno započete suradnje Akademije i Predsjednice, a u cilju stvaranja i razvijanja modernog hrvatskog društva.

Tijekom posjeta palači HAZU, Predsjednica Republike je, u pratnji predsjednika HAZU razgledala Strossmayerovu galeriju starih majstora i Baščansku ploču te se upisala u spomen knjigu Akademije.

"Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti stožerna je institucija hrvatskog naroda i kao takva čuvar i njegovatelj naše baštine, kulture i nacionalnog identiteta. Suvremena Republika Hrvatska treba moderni i proaktivni odnos prema temeljnim vrednotama jedne nacije. Potrebno nam je uspostaviti, razvijati i njegovati novo zajedništvo, novo domoljublje i novi nacionalni identitet usklađen s našim europskim identitetom. Pred svima nama velika je odgovornost i dužnost, prije svega prema našim potomcima, i dalje čuvati, promicati i razvijati našu kulturu, naš identitet i naše ime u novom europskom kontekstu. Pri tome sam uvjerena da je upravo HAZU mjesto gdje valja promišljati našu budućnost i odakle treba započeti stvarati potrebno ozračje u kojemu će se naša Domovina razvijati kao moderna i suvremena država u 21. stoljeću", napisala je predsjednica Grabar-Kitarović.