PRISLUŠKIVANJE

NSA može pratiti manje od 30 posto telefonskih poziva

08.02.2014 u 13:43

Bionic
Reading

Američka obavještajna agencija NSA može nadzirati tek manje od 30 posto telefonskih poziva zbog naglog širenja mobilne telefonije, piše u petak američki tisak

To prikupljanje telefonskih metapodataka koje obuhvaća podatke u vezi s brojem koji se poziva i s trajanjem poziva, u središtu je kritika upućenih svemoćnoj NSA zbog njezine povrede privatnosti otkako su u lipnju 2013. u javnost počeli izlaziti informacije zahvaljujući njezinu bivšem konzultantu Edwardu Snowdenu.

Prije je NSA mogla pratiti sve telefonske pozive a danas ne više od 20 do 30 posto, zbog naglog širenja mobilne telefonije, ističu Wall Street Journal i Washington Post na svojoj mrežnoj stranici.

Hvatanje poziva s fiksne telefonske linije moguće je u cijelosti, ali obavještajna agencija nailazi na probleme tehničke i logističke naravi kada je riječ o mobilnoj telefoniji, tvrde ta dva lista pozivajući se na neimenovane izvore.


'Ne govorimo o našim metodama prikupljanja podataka ali neprestano propitujemo naš rad kako bismo bili sigurni da odgovara tehnološkim promjenama', reagirala je glasnogovornica NSA-e Vanee Vines, odgovarajući na upit AFP-a.

Tako NSA planira ishoditi sudski nalog ne bi li prisilila telefonske operatere da joj ustupe svoje baze podataka, ako to već ne čine, pišu dnevni listovi. Barem dva operatera su izvan sadašnjeg programa prikupljanja podataka - Verizon Wirelles i T-Mobile - i nije jasno jesu li obuhvaćeni telefonski pozivi putem interneta, ocjenjuje WSJ.

Iako je ovaj postotak razmjerno malen, u zadnjih pet godina su prikupljeni deseci milijarda metapodataka. Predsjednik Barack Obama je zbog oštrih kritika naredio reformu prikupljanja metapodataka. Predložio je da se pohranom podataka više ne bavi vlada, što je potaknulo zabrinutost telefonskih operatera kojima će zacijelo pripasti ta zadaća. Plan se treba iznijeti do 28. ožujka.