KOMENTAR EKONOMSKOG ANALITIČARA

Novotny: Vlada preoptimistično planira rast BDP-a

28.11.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Vlada Andreja Plenkovića danas je predstavila smjernice za izradu državnog proračuna za 2017., vodeći se pritom i prognozom da će iduće godine hrvatsko gospodarstvo porasti za 3,2 posto. Ekonomski analitičar Damir Novotny kaže kako je realnije očekivati da će BDP iduće godine porasti za dva do 2,5 posto

'Vlada previše optimistično planira rast BDP-a u idućoj godini. Istina je da se ekonomska aktivnost ubrzava, ali investicije se ne povećavaju toliko da bi bile opravdane ove optimistične prognoze rasta. Općenito, smatram da je neprihvatljivo tako optimistično planiranje', kaže Novotny.

Objašnjava kako bi bilo bolje da je Vlada državni proračun za iduću godinu planirala vodeći se pesimističnijom prognozom rasta BDP-a. 'Ovako se povećavaju apetiti svih proračunskih korisnika', objašnjava Novotny.

Unatoč smanjenju poreza na dohodak i poreza na dobit, Vlada planira porezne prihode u idućoj godini podići za skoro dvije milijarde, između ostalog i stoga što prognozira da će osobna potrošnja porasti za 3,6 posto, a investicije za 6,8 posto.

'Ministarstvo financija najviše računa na porast prihoda od trošarina i PDV-a. Tu očekuju najveći doprinos ukupnom rastu poreznih prihoda. Povećanje porezne stope za ugostiteljstvo moglo bi povećati prihode za milijardu do milijardu i pol kuna, ali to ovisi i o tome koliko će siva zona uspjeti zahvatiti. U tom su sektoru, naime, neregistrirani prihodi dosta visoki, pogotovo kod malih igrača. Tako da je tu siva ekonomija dosta izražena. Pitanje je zapravo hoće li se siva ekonomija još povećati zbog povećanja PDV-a u ugostiteljstvu pa bi u tom slučaju moglo biti i negativnih učinaka po proračun', komentirao je Novotny.

Vlada Andreja Plenkovića osim prihoda povećava i proračunske rashode, i to za 4,7 milijardi kuna. 'Dio povećanja odnosi se na osiguravanje hrvatske komponente kod sufinanciranja EU projekata, što pozdravljam.

No jedan dio proračunskih rashoda neopravdano se povećava. Ja sam zagovornik suprotnog smjera, vani se primjenjuje takozvano hladno tuširanje proračunskih korisnika zato da im se ne podgrijavaju očekivanja. U tom segmentu se apsolutno neopravdano povećavaju apetiti, jer sada svaki resor očekuje više novca', zaključuje ekonomski analitičar Damir Novotny