MOGUĆA VOJNA INTERVENCIJA

Novo Obamino upozorenje Gadafiju

07.03.2011 u 20:20

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je ponovo upozorio da Zapad razmatra sve opcije u Libiji, uključujući i moguću vojnu intervenciju, dok ta sjevernoafrička zemlja nastavlja tonuti u građanski rat

Vladine snage počele su s novim zračnim napadima na pobunjenike u ponedjeljak u primorskom gradu Ras Lanufu. Pobunjeničke snage se pregrupiraju, ali su im potrebna pojačanja, izjavio je pukovnik libijske vojske Mohamad Samir, koji se bori na strani pobunjenika. Nastavljene su i borbe u obalnom gradu Bin Džavadu, te u Zaviji, dok na istoku pobunjenici pokušavaju zauzeti Sirt, Gadafijevo uporište koje im stoji na putu za Tripoli.

Pobunjenici su rekli da će pozdraviti zapadnu pomoć u obliku zone zabrane leta, a predsjednik Obama izjavio je u ponedjeljak da Sjedinjene Države razgovaraju s NATO saveznicima o mogućoj vojnoj akciji. 'NATO se upravo sada u Bruxellesu konzultira oko širokog raspona potencijalnih mogućnosti, uključujući i moguće vojne opcije, kao odgovor na nasilje koje se i dalje se odvija unutar Libije', rekao je on.

Obama je također upozorio visoke libijske dužnosnike lojalne Gadafiju da će biti pozvani na odgovornost zbog nasilja.

'Želim poslati vrlo jasnu poruku onima koji su oko pukovnika Gadafija. Njihov je izbor da odaberu kako će ubuduće djelovati, no oni će biti odgovorni za svako nastavljanje nasilja', kazao je Obama novinarima u Bijeloj kući, nakon sastanka s australskom premijerkom Juliom Gillard

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u ponedjeljak u Moskvi da se Rusija protivi bilo kojem obliku strane intervencije u Libiji, dovodeći u sumnju moguću odluku Vijeća sigurnosti UN-a o uvođenju zone zabrane leta u Libiji, koja se razmatra, prema navodima britanskih i francuskih diplomata u UN-u.

Do petka je oko 192.000 izbjeglica napustilo Libiju, prema podacima Međunarodne organizacije za migracije.