SABORSKI ODBORI

Novinari, ministri, poduzetnici, obiteljaši... svi bi sjedili u saborskim odborima. Otkrivamo tko i gdje

06.09.2017 u 21:08

Bionic
Reading

Zagrebački SDP prošlog tjedna je zbog Radenka Tomića prijavio gradonačelnika Milana Bandića zagrebačkom Antikorupcijskom povjerenstvu. Zagrebački nadzornici korupcije nakon nedavno održanih izbora još se nisu oformili, a na mjestu već mjesecima stoji i Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije

O Radenku Tomiću i prijavi koju je podnio zagrebački SDP, potvrdio je za tportal predsjednik zagrebačkog Antikorupcijskog povjerenstva Vladimir Ferdelji, trebalo bi se raspravljati na jednoj od prvih sjednica. Naime, Antikorupcijsko povjerenstvo još nije konstituirano, što nije ni čudno jer je tek prije koji mjesec konstituirana zagrebačka Skupština koja imenuje to povjerenstvo. Ferdelji nam kaže da će ono biti konstituirano najvjerojatnije idući tjedan.

No još krajem prošle godine konstituiran je Sabor, a Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije još ne funkcionira. Naime, nakon konstituiranja Sabora imenovani su članovi i predsjednik Vijeća koji dolaze iz redova zastupnika, no oni čine manjinu u Vijeću.

Kako bi Vijeće za korupciju profunkcioniralo, trebaju biti imenovani i vanjski članovi, na što je iz mjeseca u mjesec upozoravao predsjednik tog tijela, SDP-ov Željko Jovanović. Iako mu je obećavano da će biti imenovani, do toga još nije došlo.

Ne mogu bez vanjskih članova 

'To je zaista razočaravajući odnos većine prema jednom od najvažnijih radnih tijela koje ne može raditi bez imenovanja vanjskih članova. S obzirom na to da se kasni s donošenjem Akcijskog plana suzbijanja korupcije, nadam se da će vanjski članovi odmah u rujnu biti imenovani kako bi se Vijeće nastavilo boriti protiv korupcije koja je, prema svim statističkim podacima, u porastu i nanosi štetu cijelom društvu', kaže Jovanović za tportal.

  • +6
Kandidati za Vijeće za korupciju Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Podsjetimo, Sabor je još u siječnju objavio javni poziv za vanjske članove Vijeća i zainteresirani su se prijavili, no još nisu imenovani.

Sabor bi trebao imenovati šest vanjskih članova i to predstavnike poslodavaca, sindikata, nevladinih udruga koje se bave problemom korupcije, akademske zajednice, stručnjake i predstavnike medija. Za ta su se mjesta prijavili šefica Transparency Internationala Hrvatska Davorka Budimir, izvanredna profesorica na zagrebačkom Pravnom fakultetu Sonja Cindori, predsjednik Sindikata novinara Anton Filić, bivša novinarka i glasnogovornica Ministarstva obrazovanja Ivana Kalogjera Brkić, glavni urednik Varaždinskih vijesti Ivica Kruhoberec, profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu Gordana Marčetić, stručnjak za korupciju Zorislav Antun Petrović, odvjetnik i suosnivač udruge U ime obitelji Krešimir Planinić, GONG-ov Duje Prkut, vlasnik Orbica Branko Roglić, bivša novinarka Anamarija Stanić, bivša urednica Hine Smiljanka Škugor Hrnčević, bivši zamjenik ministra obrazovanja i profesor na riječkom Tehničkom fakultetu Saša Zelenika te kriminalist Gordan Žmuk iz Nacionalnog sindikata policije.

Tko će od njih biti izabran, očito će to morati ovisiti o konsenzusu oporbe i vladajućih, a do njega, nadaju se neki zastupnici s kojima smo razgovarali, trebalo bi doći uskoro. Naime, kako nam kaže Ante Sanader, predsjednik Odbora za izbor i imenovanja koji predlaže kandidate na izbor Saboru, vanjski članovi svih odbora, ne samo Nacionalnog vijeća, trebali bi biti imenovani kada se zastupnici vrate s ljetne stanke.

'Nadam se da će biti izabrani najkvalitetniji kandidati, bez strančarenja', kaže nam pak Jovanović.

Nacionalno vijeće za korupciju, iako je osnovano u sklopu borbe protiv korupcije koju je za pristupanje tražila Europska unija, zapravo ne postoji već gotovo dvije godine, odnosno od kraja mandata SDP-ove vlade. U prošlom sazivu Sabora, za vrijeme vlade Tihomira Oreškovića, također su imenovani samo zastupnici, no Vijeće bez vanjskih članova nikada nije profunkcioniralo.

'Već su nam došli i neki slučajevi koje trebamo raspraviti i nadam se da ćemo uskoro dobiti Vijeće', zaključuje Jovanović.

I ostali odbori bez vanjskih članova

Problem neimenovanja vanjskih članova pojavljuje se i u drugim saborskim odborima. No dok u Vijeću za korupciju oni imaju pravo glasati, u ostalim saborskim odborima vanjski članovi sudjeluju u raspravama na savjetodavnoj razini. I za njih je javni poziv bio raspisan još u siječnju, no do imenovanja nije došlo. Kvote između oporbe i vladajućih, doznajemo, bile su gotovo dogovorene, no tada je 'puklo' između HDZ-a i Mosta, a u redove vladajućih 'upao' je oporbeni HNS.

Među onima koji su se prijavili su i bivši predsjednik Sabora Vladimir Šeks, koji bi rado sjedio u Odboru za Ustav, zatim odvjetnik Marijan Hanžeković, koji se prijavio za Odbor za zakonodavstvo, bivši ministri Željka Antunović i Ante Kotromanović, koji bi savjetima rado pomagali Odbor za obranu, poznati ugostitelj Zlatko Puntijar, koji se prijavio za člana Odbora za turizam, novinarka Karolina Vidović Krišto, koju zanima Odbor za obitelj, mlade i sport, bivša ministrica Mirela Holy, koja se prijavila u Odbor za zaštitu okoliša, bivša ministrica Dubravka Jurlina Alibegović, koja želi biti član Odbora za regionalni razvoj, dok su prijave u Odbor za medije, među ostalim, poslali Ivica Mudrinić i Ivan Zvonimir Čičak.

Vanjski članovi za svoj angažman dobivaju naknadu od oko 1.500 kuna mjesečno.

Cijeli popis prijavljenih pogledajte OVDJE.