primopredaja u karlovcu

Novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general Siniša Jurković

19.12.2017 u 17:08

Bionic
Reading

Brigadni general Siniša Jurković preuzeo je u utorak na svečanosti u Karlovcu dužnost zapovjednika Hrvatske kopnene vojske (HKOV), a na svečanosti u Domu HV-a 'Zrinski' ministar obrane Damir Krstičević tom je prigodom rekao kako je HKOV srce pobjedničkih Oružanih snaga RH, koje su u Domovinskom ratu uz mnogobrojne žrtve ostvarile sve svoje zadaće, a danas je pred njima daljnja modernizacija i pomlađivanje

Novi zapovjednik HKOV-a je dosadašnji zamjenik zapovjednika brigadni general Siniša Jurković, koji je zamijenio general pukovnika Matu Ostovića, koji odlazi u mirovinu. 

U svoje ime i u ime premijera Andreja Plenkovića ministar Krstičević pozdravio je predstavnike različitih grana OS RH i prijateljskih oružanih snaga Slovenije i Mađarske te nazočne predstavnike Vojno-diplomatskog zbora akreditirane u Hrvatskoj.

Zahvalivši dosadašnjem zapovjedniku generalu Ostoviću na uspješnoj modernizaciji, pri čemu je istaknuo pancir haubice, ministar Krstičević je rekao da je u posljednje vrijeme operativna moć Hrvatske vojske znatno povećana te da HKOV i dalje mora biti jamac sigurnosti i stabilnost i i snažan oslonac građanima u teškim trenutcima prirodnih katastrofa kao što su primjerice požari i poplave.  Od novog zapovjednika, brigadnoga generala Siniše Jurkovića zatražio je da tu dužnost obavlja časno i da ne zaboravi Domovinski rat, temelje u koje je i on osobno ugradio svoja htijenja i mladost.

'Ne zaboravite kako su uz svu tehniku i sve sposobnosti najvrjedniji dio sustava ljudi, njihova znanja i motivacija, i vjerujem da ćete zajedno doprinositi snazi i ugledu Republike Hrvatske', rekao je ministar generalu Jurkoviću. Ponovio je da je fokus rada Vlade daljnje jačanje vojske, da je ona vraćena u Sinj i Vukovar, a uskoro će biti vraćena i u Varaždin i Ploče, da je hrvatski vojnik najvrjedniji dio vojske i da mu se vraća dostojanstvo kroz vraćanje ukinutih naknada za terenski rad, stražu i službu dežurstva.

  • +8
Novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojske Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov istaknuo je da je Mate Ostović časno obnašao dužnost zapovjednika od 2014. godine, a zahvalio mu je na svemu što je za Hrvatsku vojsku učinio od Domovinskog rata do danas. Za njegova nasljednika, brigadnoga generala Jurkovića rekao je da je također vrhunski profesionalac od kojeg zahtijeva da unaprjeđuje sustav.

'Zahtijevam da nastavite unaprjeđivati sustav da HKOV u svakom trenutku bude sposoban zaštititi teritorijalni integritet i suverenitet Domovine, biti potpora civilnim institucijama i našim saveznicima jer se pripadnici HKOV nalaze u čitavom svijetu, od Poljske i Litve, preko Kosova, Afganistana, Indije i Pakistana, do Zapadne Sahare i Libanona', rekao je Šundov uz pozdrav: 'Domovini vjerni'.

General Jurković podsjetio je da je HKOV živi organizam koji se stalno mora razvijati i unaprjeđivati. Istaknuo je da će u središtu pozornosti biti čovjek, da će se pomladiti bojne gardijskih brigada i poboljšati uvjeti života i rada vojnika te da će se nastaviti opremanje i obuka pričuvnih pukovnija i razvoj međunarodne vojne suradnje.

Dosadašnji zapovjednik general Ostović rekao je kako pristupajući ZNG-u 1991. nije mogao niti zamisliti da će jednog dana obnašati tako časnu i odgovornu dužnost te da je ponosan što svojem nasljedniku, generalu Jurkoviću ostavlja moćnu kopnenu vojsku, koja je sposobna i spremna izvršiti ustavne zadaće, obraniti teritorijalnu cjelovitost i suverenitet Domovine, i vojsku koja je spremna sudjelovati u svim operacija sa saveznicima. 

Dodao je kako odlazi u mirovinu, ali razgovarat će s ministrom Krstičevićem o angažmanu iz mirovine kako bi svoje iskustvo i znanje mogao prenositi na neka druga područja. Također je rekao da je dobio ponudu generala Pavla Miljavca da se uključi u Generalski zbor, što će i učiniti.

Novi zapovjednik HKOV-a, brigadni general Siniša Jurković rodio se 1968. u Novoj Gradiški. Vojnu akademiju kopnene vojske završio je 1991. godine., a ZNG-u je pristupio u listopadu 1991. Obnašao je dužnost načelnika oklopništva u Odjelu za operativno-nastavne poslove Stožera Zapovjedništva 123. brigade u Požegi, stožerne dužnosti u Zapovjedništvu II. zbornog područja OS RH te u 3. gardijskoj oklopno-mehaniziranoj brigadi dužnost zapovjednika bojne. Među ostalim, sudjelovao je u operaciji ISAF-a u Afganistanu 2007. na dužnosti zapovjednika hrvatskog Operativno-mentorskog tima za vezu (OMLT), obnašao je dužnost zapovjednika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, s koje je otišao na vojno školovanje u SAD (National Defense University), a nakon povratka bio je na dužnosti zamjenika zapovjednika HKOV-a.  

Za zasluge je odlikovan Redom bana Jelačića, Redom hrvatskog trolista, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti te medaljom 'Bljesak'.