REAKCIJA ŠLJUNČARA

'Novi Zakon o vodama je sramotan'

24.09.2011 u 18:27

Bionic
Reading

Na tportalovu vijest o reportaži Euronewsa o građevinskim planovima Hrvatske na Muri, Dravi i Dunavu, reagirala je Udruga šljunčara iz Pitomače u kojoj smatraju da su izjave ekologa u tom prilogu neutemeljene

'Potaknuti izjavama ekologaGorana Šafareka i Tibora Mikuška slobodni smo izjaviti da smo obavezni upozoriti javnost na njihove optužbe. Poštivajući dosljedno europska ekološka pravila o zaštiti voda, hrvatska država zabranila je domaćim šljunčarima vađenje šljunka i pijeska iz rijeka Drave, Save i Dunava, ali zanemarujući pritom činjenicu da samo preko puta to uredno na rijekama koje su i naše rade Srbija, BIH te čak i Mađarska, članica EU. Pitamo se jesu li njihovi Zeleni zeleniji od naših?' navodi se u priopćenju koje je sastavila Dubravka Vukšić, članica Udruge.

Udruga okuplja 15 članova iz Hrvatske, koji su nedavno organizirali prosvjed ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva protiv novog Zakona o vodama.

Vukšić kaže da je tim zakonom imovina šljunčara postala bezvrijedna jer je zabranjeno iskorištavanje šljunka i pijeska iz naših rijeka, što se odražava na poslovanje građevinskog sektora koji, navodno, mora taj materijal uvoziti iz susjednih zemalja.

'Zeleni barataju s nekoliko činjenica koje nisu potvrđene, a nitko nije upitao za naše argumente. Ovime vam dajemo na znanje da ćemo koristiti sva moguća sredstva, koja su nam na raspolaganju, da bi našu borbu doveli do kraja, te zatražiti odgovornost za donošenje ovog sramotnog Zakona o vodama', poručila je Vukšić.