SDP NE ŽELI HITNU PROCEDURU

'Novi Zakon o policiji zacementirat će postojeće garniture'

22.02.2011 u 11:58

Bionic
Reading

Prije desetak dana Vlada je predložila novi Zakon o policiji koji bi, kako je tada rekao ministar Tomislav Karamarko, trebao depolitizirati policijske redove, no ako se pita SDP, novim će se zakonom samo zacementirati postojeće strukture

SDP-ovci su zatražili da se Zakon o policiji odradi u Saboru u redovitoj proceduri, u dva saborska čitanja, a ne kroz hitan postupak, poručivši pritom da nema razloga za žurbu.

'Pravdati to mjerilima Europske unije je priznanje da je policija bila politizirana, neučinkovita i neprofesionalna. Naime, upravo je u obrazloženju pisalo da se zakon donosi da bi se policija depolitizirala. Međutim, naš je stav da se zakon donosi iz suprotnog razloga, odnosno da je cilj cementiranje postojeće kadrovske garniture koja je politizirana', poručio je SDP-ovac Ranko Ostojić.   

Ostojić je istaknuo da ni u ovim izmjenama nema nadzora nad mjerama tajnog prikupljanja podataka (poput prisluškivanja i ispisa mobitela) te je civilni nadzor MUP-a i dalje u rukama ministra koji bira ljude koji će civilno nadzirati policiju.

'Iz zakona je izbačeno i mišljenje županijskih i gradskih skupština prilikom imenovanja načelnika policije. To mišljenje nije bilo obvezatno, ali pokazuje da je intencija zakona zadržavanje postojećeg stanja, i to na način da se visoki dužnosnici pokažu da nisu ispolitizirani i da ostanu na svojim funkcijama', rekao je SDP-ovac Igor Dragovan.   

Oporbenjaci su spomenuli i Izvještaj o obavljanju policijskih poslova u 2009, koji na dnevnom redu Sabora stoji još od 2008, a na red za raspravu trebao je doći na dan Sanaderovog uhićenja, no tada je iznenada povučen.

'Inzistiramo na izvješću već dvije godine. Ja sam na tome inzistirao i na Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost te dobio podršku tog odbora iako SDP nema većinu u njemu. Ako su rezultati tako dobri i ako policija radi profesionalno, ne vidim razlog da se to ne podijeli s javnosti. Ako se to izbjegava, onda to mogu jedino objasniti strahom da se neke stvari iz izvještaja javno rasprave', kaže Ostojić, koji je uvjeren da Karamarko izbjegava doći u Sabor.

Upravo je Karamarko svojim izjavama pokazao da je političan, uvjereni su SDP-ovci, dodavši da je Karamarkova izjava da je 'MUP njegova stranka' neprihvatljiva.

'Kada se ministar nalazi na naslovnicama svih novina, onda je ili u kampanji ili ne zna što je posao ministra unutarnjih poslova. Radi li to za HDZ ili svoje vlastito promoviranje - možda je najbolji primjer kampanjsko otvaranje priče o zločinima iz Drugog svjetskog rata. On to naziva komunistički zločini, no mislim da bi bilo puno bolje govoriti o zločinima koji ne zastarijevaju i koji ne mogu biti kampanja, nego sustavan rad. U toj situaciji, recimo u tom izvještaju za 2009. godinu, nema spomena nijednom riječju da je to prioritet MUP-a', zaključio je Ostojić