ŠEF PARTIJE

Novi vođa Kine je Xi Jinping

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 14.03.2013 12:22
  • Objavljeno 14.03.2013 u 12:06
Xi Jinping

Xi Jinping

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Kineski parlament u četvrtak je i formalno izabrao Xija Jinpinga za novog predsjednika države, čime je završen višemjesečni proces prijenosa vlasti u Kini.

Xi (59) u studenome prošle godine imenovan šefom komunističke partije i čelnikom središnjeg vojnog odbora, pozicije u kojima leži stvarna moć. Xi sada u svojim rukama i formalno ima državnu, stranačku i vojnu vlast.

Xi je dobio 2952 glasa članova Svenarodnog kineskog kongresa, uz tri protiv i jedan suzdržan. Na mjestu predsjednika države zamijenjuje Hua Jintaoa kojem je istekao i drugi petogodišnji mandat.

U petak bi na sličnoj ceremoniji aktualni vicepremijer Li Keqiang trebao zamijeniti premijera Wena Jiabaoa.

Huov izbor prije deset godina bio je prvi mirni prijenos vlasti u komunističkoj Kini. Nasilni događaji poput Kulturne revolucije i suzbijanja prodemokratskih aktivista na trgu Tiananmenu pratili su ranije smjene generacija na vlasti.

Otkako je preuzeo mnogo važniji položaj šefa komunista prije četiri mjeseca, Xi je fokusirao svoju retoriku na borbi protiv korupcije i zagovaranju štednje.

Mnogi se Kinezi nadaju da će Xi u donijeti promjene u zemlji koja je postala drugom ekonomijom svijeta, ali je obilježena sve većom razlikom između bogatih i siromašnih, korupcijom, uništavanjem okoliša i usporavanjem ekonomska rasta.

U vanjskoj politici Xija čekaju napetosti u odnosima sa Sjedinjenim Državama, Japanom i problematično savezništvo sa Sjevernom Korejom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!