sukob od 2014.

Novi ukrajinski predsjednik sjest će s Putinom za stol zbog pregovora o istoku zemlje

28.04.2019 u 16:57

Bionic
Reading

Novoizabrani ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u nedjelju je izrazio volju za razgovore s s Moskvom o istočnoj Ukrajini, dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin iznio takvu ponudu

'Nadam s da će Rusija na sljedećem sastanku u Normandiji pokazati da je otvorena prema ideji smanjivanja napetosti. Još jednom bih htio ponoviti da sam ja spreman za pregovore', kazao je Zelenskij.

Putin je u subotu kazao da će stanje u istočnoj Ukrajini, da se sastao sa Zelenskim, biti glavna tema razgovora, a u cilju okončanja sukoba koji traje od 2014. U pet godina rata na istoku Ukrajine poginulo je gotovo 13.000 ljudi unatoč primirju potpisanom 2015. između ukrajinske vlade i proruskih separatista.

Ruski predsjednik rekao je da želi znati kakvo je stajalište novoizabranog ukrajinskog predsjednika o dvjema pokrajinama na istoku zemlje, no Putinu se čini da Zelenskij neće provesti uvjete za mir koji su dogovoreni u Minsku 2015., unatoč tome što su Ukrajinci vidno umorni od rata.

  • +12
Vladimir Zelenski Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Zelenskij je najavio spremnost za pregovore, ali je upozorio Rusiju da se ne obraća Ukrajini i Ukrajincima 'jezikom prijetnji, vojnog i ekonomskog pritiska'.

'Spremni smo razgovarati o novim uvjetima za zajednički život Ukrajine i Rusije', rekao je Zelenskij, dodajući da je normalizacija odnosa jedino moguća kada Krim i Donbas više ne budu okupirani.