NEMA KRAJA ZIMI

Novi snijeg otežava promet širom zemlje

12.02.2013 u 08:02

Bionic
Reading

Od 7 sati za sav promet otvorene su D1 Gračac- Knin, D27 Gračac- Zaton Obrovački i D5203 Otrić- Donji Srb, javio je Hrvatski autoklub (HAK), koji zbog snijega u većem dijelu zemlje vozače se upozorava da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme

Zbog prometne nezgode na 6. km autoceste A2 Zagreb- Macelj u smjeru Krapine vozi se jednim trakom, otežano.

Od 5,30 sati zbog snježnih nanosa za sav promet je zatvorena dionica državne ceste D3 Kikovica- Gornje Jelenje- Delnice i D501 Gornje Jelenje- Oštrovica zbog snježnih nanosa na Špičunku ( Lokve).

Zimski su uvjeti i zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostale obavezna zimska oprema na autocestama: A2 Zagreb-Macelj, između čvorova Jankomir i Trakošćan, A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Kikovica-Bosiljevo I. (Isključivanje teretnih vozila je na odmorištu Draganić) i A7 GP Rupa-čvor Diračje, te na većini državnih, županijskih i lokalnih cesta u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru, Lici i Zadarskoj županiji.

Ugaženog snijega ima i na autocesti A1 između čvorova Bosiljevo II i Gospić.

Zimski su uvjeti i u Hrvatskom primorju, na D8 granični prijelaz Pasjak-Rupa-Matulji, na državnim, županijskim i lokalnim cestama u zaleđu Bakra, Opatije, Kastva, Kraljevice, Viškova, Matulja, Klane, Mošćeničke Drage i Novog Vinodolskog.

U Gorskom kotaru na D3 Karlovac-Zdihovo-Stubica-Kikovica, D32 GP Prezid-Delnice, D203 Brod na Kupi-Delnice, D305 Parg-Čabar,

D501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja, ŽC5032 Crni Lug-Gornje Jelenje, ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Delnice, ŽC5062 Kraljev Jarak-Fužine-Lukovo, ŽC5068 Vrata-Fužine-Zlobin-D501, ŽC5191 Sopač-Mrkopalj-Tuk, ŽC5030 Platak-D3, kao i na ostalim županijskim i lokalnim cestama na području Delnica i Čabra.

Zimski uvjeti u Ličkoj, Karlovačkoj i Zadarskoj županiji su na D1 Zagorje-G.Vaganac-Korenica-Udbina-Gračac, D3 Karlovac- Duga Resa- Bosanci- Zdihovo, D23 Duga Resa-Josipdol-Kapela-Žuta Lokva-Senj, D25 Korenica-Lički Osik-Karlobag, D42 Ljubošina-čvor Ogulin(A1)-Josipdol-Poljanak-Selište Drezničko, D50 Žuta Lokva- Lički Osik, D52 Špilnik-Korenica, D217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo, D218 GP Užljebić-Dobroselo-Mazin-D1, D522 Udbina-čvor Gornja Ploča (A1).

Državna cesta D218 Bruvno- Dobroselo- Mazin zatvorena je za sav promet.

Županijskom cestom ŽC5169 Donji Lapac-Bjelopolje smiju prometovati samo osobna vozila, dok je županijska cesta ŽC5199 Šušanj-Štirovača za sav promet zatvorena.

U središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj zimski su uvjeti na D1 GP Macelj-čvor Zaprešić-Jastrebarsko-Čeglje-čvor Karlovac, D2 GP Dubrava Križovljanska- Turčin- Zamlaka-Ludbreg- Bolfan- Kloštar Podravski, D3 GP Goričan-Nedelišće-Varaždin-Novi Marof-Čvor Breznički Hum-Dubovec, - D20 Štefanec-Donja Dubrava, D24 Lug Zabočki-Pece-Novi Marof-Ludbreg, D35 Gojanec-Švaljkovec, D74 Đurmanec-Cerje Jesensko, D205 GP Razvor-Gubaševo, D209 GP Mursko Središće-Strahoninec i D225 GP Harmica-čvor Zaprešić

Zbog prosvjeda poljoprivrednika, vozi se naizmjence na Podravskoj magistrali u Ludbregu (D2).

Zbog zimskih uvjeta u Sloveniji, Austriji i Italiji, zabrana je prometa za sva teretna vozila preko 7,5 tona na graničnim prijelazima iz Republike Hrvatske prema Sloveniji. Mole se vozači teretnih vozila da poštuju upute policijskih i carinskih službenika.

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su trajektne linije Valbiska-Lopar i Zadar-Ist-Olib-Silba-Premuda-Mali Lošinj, te katamaranske Rijeka-Mali Lošinj, Rijeka-Novalja, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Vis i Split-Hvar-Korčula.