PRVI POTEZ

Novi republikanski šef u američkom Kongresu o potpori 'dragom prijatelju Izraelu'

26.10.2023 u 10:29

Bionic
Reading

Mike Johnson pozvao je na rezoluciju o potpori Izraelu u svom prvom potezu na funkciji predsjednika Zastupničkog doma američkog Kongresa, nakon turbulentna tri tjedna bez predsjednika zbog čega Zastupnički dom nije mogao odgovoriti na krizu na Bliskom istoku

"Prvi prijedlog koji ću predstaviti bit će potpora našem dragom prijatelju Izraelu i već kasnimo po tom pitanju", rekao je Johnson kad je preuzimao funkciju.

Zastupnički dom podržao je rezoluciju s 412 glasova za, 10 protiv i šest "prisutnih", što odražava tradicionalnu snažnu potporu židovskoj državi u Kongresu. Neobvezujuća mjera potvrđuje predanost Sjedinjenih Država Izraelu i poziva Hamas da odmah zaustavi napade i oslobodi sve taoce.

Devet demokrata glasalo je protiv rezolucije, a neki od njih kritizirali su rezoluciju jer ne sadrži dio o gubitku palestinskih života. Iz redova republikanaca, samo jedan je glasao protiv. Svi "prisutni" glasovi odnose se na demokrate.

Pozicija predsjednika Zastupničkog doma bila je prazna otkako je republikanca Kevina McCarthyja 3. listopada smijenila mala skupina tvrdokornih republikanaca, ogorčena zbog McCarthyjeva dogovora s demokratima kojim je spriječena djelomična obustava rada vlade.

Johnson je u srijedu izabran za predsjednika Zastupničkog doma unatoč malo političkog iskustva.

Johnson će morati odgovoriti na zahtjev demokratskog predsjednika Joea Bidena o usvajanju paketa od 106 milijardi dolara za pomoć Ukrajini, Tajvanu i sigurnosti američkih granica te dodatnih 14,3 milijarde dolara za Izrael.

Poput mnogih drugih republikanaca blisko povezanih s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, i novi predsjednik Zastupničkog doma bio je protivnik daljnjoj pomoći Ukrajini. "Izvješće" konzervativne kampanje "Republikanci za Ukrajinu" ocijenilo je Johnsona s najnižom ocjenom F jer je više puta glasao protiv pomoći Kijevu u borbi protiv Moskve.

Johnson je rekao u srijedu da podržava pomoć Ukrajini, ali "uz uvjete". "Radimo na tome. Želimo odgovornost i želimo jasne ciljeve iz Bijele kuće. Ali bit će rasprava i bit će vrlo produktivne", rekao je Johnson novinarima.

  • +17
Ukrajinska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Smoliyenko Dmytro/Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U napadu Hamasa na Izrael 7. listopada ubijeno je 1400 ljudi, a još 200 je oteto, objavio je Izrael. Izrael je uzvratio napadima na Gazu u kojima je ubijeno više od 6,500 ljudi, objavilo je ministarstvo zdravstva Pojasa Gaze kojim upravlja Hamas. Reuters nije mogao neovisno provjeriti podatke o mrtvima.