MINISTAR IZ UGANDE

Novi predsjednik u UN-u: Korumpirani mrzitelj gayeva

08.06.2014 u 08:36

Bionic
Reading

Od 11. lipnja, predsjednik Opće skupštine Ujedinjenih naroda trebao bi postati Sam Kutesa. Kutesa, ministar vanjskih poslova Ugande, smatra da je homoseksualnost zapadnjačka zavjera, a usto je bio optužen za krađu u svojoj zemlji, piše The Daily Beast

Kutesa je desna ruka vojnog vladara Ugande, generala Yowerija Musevenija. Posljednjih nekoliko godina, Kutesa je bio vrata za korupciju, skandale, ostavke, i povrat u prijašnje stanje. Godine 2011., podnio je ostavku zbog primanja mita od britanske naftne tvrtke dok je istovremeno koristio javni novac za renoviranje hotela koji je bio u njegovu vlasništvu. Ali je ubrzo nakon tih skandala ponovno postavljen na vlast, piše The Daily Beast.

No to je tek najnoviji primjer iz lepeze skandala. Kutesa je 1999. ukoren zbog korupcije. Bio je upleten u skandal 2007., kada je nestalo više od 150 milijuna dolara javnog novca. (Slučaj je formalno odbijen.) Godine 2009., njegovo je ime procurilo na listi korumpiranih ministara Ugande.

A tu je i Kutesina perspektiva homoseksualnosti. Kutesa je, naime, snažno podupirao novi anti-gay zakon u Ugandi koji je doveo do povećanja nasilja protiv LGBT osoba, navodi se u novoj studiji.

Kutesin životopis privukao je pozornost dvoje američkih senatora, Charlesa Schumera i Kirsten Gillibrand.

'Bit će uznemirujuće gledati ministra vanjskih poslova zemlje koja je uvela nepravedan, oštar i diskriminacijski zakon na temelju seksualne orijentacije kako predsjedava Općom skupštinom UN-a', kazala je Gillibrand.

Samo da se zna, predsjednička je uloga sasvim ceremonijalna: predsjedavanje sastancima, rukovanje. Mandat traje 12 mjeseci i obično se rotira među regijama u svijetu, a 2014-15. red je na Afriku. Afrička unija imenuje kandidata kojeg se onda samo potvrđuje.

No ove godine možda ne bude tako. Američki državni tajnik John Kerry usprotivio se novom anti-gay zakonu Ugande. Također, Milton Allimadi iz New Yorka, a inače iz Ugande, pokrenuo je peticiju protiv imenovanja Kutese koja je dosad sakupila pet tisuća potpisa. I aktivisti u Europi također su zatražili da se Kutesa povuče.