podrhtavanje tla

Tri potresa, od kojih jedan prilično jak, zatresla Sisačko-moslavačku županiju: Tutanj i dosta jako zatreslo. Ljuljalo se desetak sekundi kvalitetno

06.04.2021 u 11:06

Bionic
Reading

Potres magnitude 4,2 po Richteru ponovno je zatresao područje Sisačko-moslavačke županije

Potres magnitude 4,2 po Richteru zatresao je tlo u Sisačko-moslavačkoj županiji, izvijestila je Seizmološka služba RH, navodeći kako su u sat vremena zabilježena dva slaba i jedan prilično jak potres s epicentrom oko 15 kilometara južno-južnoistočno od Gline.

'Najsnažniji je bio potres magnitude 4,2 prema Richteru u 10 sati i 54 minute, intenziteta u epicentru V-VI stupnjeva EMS ljestvice. Prethodili su mu potresi magnitude 3,0 prema Richteru u 10 sati i 3 minute i 2,5 prema Richteru u 10 sati i 31 minutu', izvijestili su iz Seizmološke službe.

EMSC je magnitudu procijenio na 4,6, no vjerodostojnije je mjerenje Seizmološke službe.

Prema podacima EMSC-a, epicentar potresa bio je 20-ak kilometara južno od Petrinje i 65 kilometara jugoistočno od Zagreba, na dubini od pet kilometara.

Na internetskoj stranici EMSC-a javili su se građani koji su osjetili potres, pa je tako jedan stanovnik petrinjskog područja koji je od epicentra udaljen osam kilometara napisao 'Osjetio sam. Trešnja i zvuk'. Očevici iz Gline, koji su oko 17 kilometara udaljeni od epicentra, napisali su 'Prvo zatreslo...onda duže ljuljanja....', 'Tutanj i dosta jako zatreslo' i 'Neda mira... Glina. Ljuljalo se 10ak sekundi kvalitetno'.