PRODAJA 49 POSTO CROATIA AIRLINESA

'Novi partner trebao bi donijeti nove avione i razvoj'

17.10.2013 u 10:33

Bionic
Reading

Vlada je odlučila prodati 49 posto dionica Croatia Airlinesa strateškom partneru kojeg očekuju da će izabrati u roku od osam do deset mjeseci

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić rekao je da je u slučaju Croatia Airlinesa jedini sljedeći razuman korak pronalazak strateškog partnera.

Kaže da je država dokapitalizirala tvrtku s 1,1 milijardom kuna, a da je za opstojnost tvrtke koja je izuzetno važna za turizam nužno pokrenuti proceduru pronalaska strateškog partnera: 'Namjera nam je prodati 49 posto dionica za daljni razvoj tvrtke. To je 4,8 mlijuna dionica u vrijednosti od oko 200 kuna. Republika Hrvatska zadržava 50,25 posto dionica', rekao je Hajdaš Dončić.

Vlada je zadužila DUUDI (Državni ured za upravljanje državnom imovinom) da se pobrine za prikupljanje ponuda, a očekivanja su da će cijeli postupak trajati od osam do deset mjeseci. 'To nije novac koji ulazi u državni proračun nego u kompaniju!' naglasio je ministar.

Dakle, Centar za restrukturiranje i prodaju (bivši AUDIO) će u sljedeća četiri mjeseca procjeniti točnu vrijednost dionica te podatke dostaviti DUUDI-ju. 'Croatia Airlines je prvo poduzeće iz portfelja države koje ide u prodaju po novom modelu u 17 jednostavnih koraka', rekli su nam u Ministarstvu prometa.

Zadatak ministra bit će animirati tvrtke da se jave na natječaj za kupnju 49 posto dionica, a kako doznajemo zasad su zainteresirane tvrtke iz Indonezije i Kine.

'Croatia Airlines sama više ne može. Ima 13 zrakoplova, od čega je šest modela Dash a sedam airbuseva. Na ovaj način mogu izdržati do 2015. godine jer im država više ne može biti jamac za kredite. Dakle, strateški partner je potreban', objasnili su nam u Ministarstvu.

Ministarstvo zasad nema nikakve minimalne uvjete za potencijalne partnere, ali kažu da novac nije bitan: 'Važan je partner koji može razvijati Croatia Airines... Fer ponuda bila bi stvaranje regionalnog huba iz Zagreba, cash flow i dokapitalizacija s novim avionima'.