KAMENJEM NA POLICIJU

Novi nemiri u Ateni

14.12.2008 u 10:40

Bionic
Reading

Nakon mirnih prosvjeda, u subotu kasno navečer nekoliko stotina bijesnih mladih Grka u Ateni je napalo policijsku postaju

Nekoliko trgovina i banaka te se sukobilo se s pripadnicima policije, bacajući na njih kamenje i zapaljive bombe, a policija je odgovorila suzavcem.

Više stotina prosvjednika počelo je paliti barikade, bacati molotovljeve koktele na tri banke, na nekoliko trgovina i na zgradu vlade.

Interventna policija odgovorila je suzavcem, a prosvjednici su izvikivali 'Ubojice van'.

Sukobi su trajali do 1.30 sati po srednjoeuropskome vremenu. Mladi su palili kontejnere za smeće i podizali manje barikade koje je policija odmah rušila. Zapaljeno je dvadesetak kontejnera.

Okršaji su počeli nakon napada na policijsku postaju u četvrti Exarchia, gdje je od policijskog metka smrtno stradao petnaestogodišnji Alexis Grigoropulos.

Usto, nepoznate osobe su bacale molotovljeve koktele na ured grčke banke Eurobank u četvrti Panormu, oštetivši ulaz i bankomat. Zapaljena su i dva luksuzna automobila.

Molotovljevi kokteli bačeni su i na dva ureda Grčke nacionalne banke (BNG), na ured Eurobanke i ministarstva okoliša i javnih radova u četvrti Patission, pričinivši materijalnu štetu.

Studenti koji su se u subotu navečer mirno okupili na glavnom trgu Syntagma, preko puta parlamenta, paleći svijeće, razišli su se u zoru. Prema policiji, u subotu i tijekom noći privedeno je 86 osoba.