I DALJE SE TRESE

Novi jaki potres na Novom Zelandu

14.11.2016 u 08:47

Bionic
Reading

Novi jaki potres magnitude 6,2 pogodio je u ponedjeljak novozelandski Južni otok, objavio je Američki geološki institut

Potres se dogodio u 13.45 sati po lokalnom vremenu (0.45 GMT) s epicentrom na dubini od 10 kilometara, oko 120 kilometara sjeveroistočno od Christchurcha.

Uslijedio je otprilike 12 sati nakon jačeg potresa jakosti 7,4 tijekom kojeg je poginulo dvoje ljudi i koji je pogodio područje 91 kilometar udaljeno od Christchurcha.

Christchurch je najveći grad na novozelandskom Južnom otoku. U veljači 2011. pogodio ga je potres koji je usmrtio 185 osoba i izazvao velike štete.

Dvije osobe poginule su u snažnom potresu magnitude 7,4 u na Novom Zelandu, rekao je u nedjelju premijer John Key, dodajući da šalje vojni helikopter u obalno turističko mjesto Kaikouru.

"Nemamo naznaka u ovom trenutku da će brojke rasti, ali ne možemo to isključiti", rekao je Key u nedjelju novinarima u Wellingtonu.

Dodao je da je vojni helikopter upućen u Kaikouru, turističko mjesto koje se nalazi u blizini epicentra potresa jačine 7,8 zabilježenog stotinjak kilometara u smjeru sjevera od Christchurcha.

Civilna zaštita Novog Zelanda na Twitteru je objavila da je upozorenje na cunami, objavljeno nakon potresa, i dalje na snazi te upozorilo ljude da se klone plaža.

Prvi val cunamija koji se pojavio nakon potresa i bio visine oko dva metra zapljusnuo je područje blizu Kaikoure i Wellingtona, a stanovnici su se sklonili na viša područja.