BAZA JAVNE NABAVE

Novi alat u borbi protiv korupcije u Hrvatskoj

12.03.2013 u 14:31

Bionic
Reading

Integrityobservers.eu naziv je interaktivne baze podataka javne nabave u RH nastale u sklopu projekta 'Antikorupcijske mjere u provedbi politika javne nabave' financiranog iz fonda EU-a IPA

Voditelj projekta u RH je Partnerstvo za društveni razvoj, a baza će omogućiti pristup informacijama u obujmu koji nije bio javno dostupan u nijednoj zemlji članici EU-a.

Pretraživanje ugovora moguće je po nekoliko kriterija, a osim što je baza Integrityobservers.eu korisna za one koji se natječu u javnoj nabavi, najveću korist od nje imat će prvenstveno novinari, nevladine organizacije, istraživači instituti. U bazi se mogu pronaći ugovori sklopljeni od 1. siječnja 2012. godine i podaci u njoj obnavljaju se u realnom vremenu.

'Ako se poveća transparentnost nabave, povećavat će se i pritisak na one koji je rade, a samim tim javit će se i efekt na gospodarski učinak', kazao je sociolog Aleksandar Štulhoher

Munir Podumljak, predsjednik Partnerstva za društveni razvoj, kazao je kako će baza narednih trideset dana biti u testnoj (beta) fazi te da su otvoreni za sve sugestije, komentare kako bi je mogli unaprijediti. Nakon toga će, najavio je, svakih tri do šest mjeseci nastojati u bazu dodati novi alat koji će omogućiti još kvalitetniji rad s njom.