ZBOG SURADNJE SA SINOVČIĆEM

Nove teške optužbe na račun Kalmete stižu iz Zadra

13.01.2014 u 15:41

Bionic
Reading

Marko Pupić Bakrač, gradski vijećnik zadarskog Gradskog vijeća iz redova Akcije mladih, poznat po javnim prozivkama HDZ-a i njegova vodstva za kriminalne radnje, optužio je u svom najnovijem priopćenju Božidara Kalmetu i Rena Sinovčića za tajni dogovor o suradnji

Pupić Bakrač podsjeća na slučajeve Renate Peroš i Dražena Grgurevića koji su s nezavisnih lista u prethodnim izbornim godinama prebjegli u redove HDZ-a te tvrdi kako su se vijećnici nezavisne liste Rena Sinovčića svrstali u HDZ-ov koalicijski blok.

'Oni svojim glasom u vijeću od prve do posljednje sjednice po svim točkama dnevnog reda uredno podržavaju HDZ. Sasvim je jasno da Reno Sinovčić to ne radi na lijepe oči, iz ljubavi, već zbog interesa. Na drugoj sjednici Gradskog Vijeća održanoj 6. rujna. 2013., vladajuća većina prihvatila je odluku o sudjelovanju Grada Zadra u postupku preoblikovanja Nogometnog kluba Zadar čime je ujedno prihvaćeno podizanje temeljnog kapitala NK Zadra na 64 milijuna kuna sa 30 milijuna kuna koliko je iznosio u prvotno započetom procesu preoblikovanja kluba. Sve samo kako bi se omogućilo Renu Sinovčiću da postane većinski vlasnik NK Zadra jer je Vlada porezni dug NK Zadra od 20 milijuna kuna, koji je nastao pod palicom vanjskog stručnog suradnika prenijela na Grad Zadar u obliku dionica. Dakle, da je temeljni kapital kluba ostao 30 milijuna kuna, većinski vlasnik bi postao Grad Zadar. Temeljni kapital može rasti jedino povećanjem vrijednosti imovine, a nikako na osnovi uvećanog duga kao što je ovdje slučaj. Osim toga, sasvim je jasno da realna vrijednost NK Zadra nije ni približno 30 milijuna kuna, a kamoli 64 milijuna kuna', upozorava Pupić Bakrač.

Navodi i kako je Grad Zadar pod sumnjivim okolnostima 23. prosinca i 27. prosinca 2013. izvršio uplatu NK Zadru u trenutku problema s financijama i blokadom računa.

'Takve uplate posve su neuobičajene krajem proračunske godine što dobro znaju svi korisnici sredstava iz gradskog proračuna, posebno kad se uzme u obzir da većini sportskih udruga grad u 2013. nije isplatio predviđena sredstva. Znači, dok za one koji uredno posluju i ne stvaraju dugove nema novca za Rena ima', navodi Pupić Bakrač te zaključuje da su Božidar Kalmeta i Reno Sinovčić sklopili dogovor.

'U tome nema ništa čudno i neočekivano jer oni po habitusu odgovaraju jedan drugom, a obojica kao takvi odgovaraju organizaciji kao što je HDZ. Posve nerealno bilo je očekivati da će se glava hobotnice odreći jednog od svojih najvećih i najdebljih krakova. Kako je u političkom životu uobičajeno da se koalicijski dogovori javno obznanjuju, pozivam Božidara Kalmetu i Rena Sinovčića da javnosti predoče detalje svog sporazuma te da prestanu trgovati ispod žita', napisao je Pupić Bakrač u svom priopćenju.