BITKA ZA KOLEKTIVNI UGOVOR

Nove 'prijetnje' medicinskih sestara Ostojiću

17.07.2013 u 14:45

Bionic
Reading

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara priopćenjem je danas upozorio kako su nakon stupanja na snagu novog Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja došlo do drastičnog smanjenja plaća i stečenih prava njihovih članova zbog čega najavljuju da će vrlo skoro donijeti 'konkretne odluke o predstojećim akcijama'

U Ministarstvu zdravlja 5. srpnja održani su pregovori s tri reprezentativna sindikata u zdravstvu o novom Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, nakon što je sud prethodni kolektivni ugovor proglasio ništetnim, a ugovor je potpisao samo Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, dok Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara te Hrvatski liječnički sindikat to nisu učinili.

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara smatra da je taj Kolektivni ugovor sklopljen mimo svih procesa pregovaranja u dobroj vjeri, te upozorava da su od njegova sklapanja zaprimili brojne upite članova zašto im je tako drastično smanjena plaća kao i ostala prava, čak na razinu nižu od one iz 2004. godine, iako se, kako navode, Vlada poziva na to da je samo osnažen "stari" kolektivni ugovor.

Nakon što smo zaprimili velik broj poziva, upita i komentara naših članova, kao i preslika njihovih platnih lista na kojima je vidljivo da su im plaće smanjene, unatoč tomu što smo prije nepunih mjesec dana s Vladom RH potpisali Sporazum prema kojemu se plaće neće smanjivati do kraja 2013. godine, odlučili smo krenuti u akciju, navodi Sindikat dodajući da je već održana sjednica Predsjedništva, a sastanak ostalih tijela održat će se kroz nekoliko dana.

'Donijet će se i konkretne odluke o predstojećim akcijama koje neminovno slijede nakon ovako nasilnog smanjivanja plaća i stečenih prava', najavljuje Sindikat.

Pregovori o novom kolektivnom ugovoru te njegovo potpisivanje 5. srpnja uslijedili su nakon što je zagrebački Županijski sud 16. travnja potvrdio presudu Općinskog radnog suda kojom je utvrđeno da je Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja iz listopada 2011. sklopljen na nezakonit način, te da je kao takav ništetan i bez pravnog učinka.

Zbog tog je ugovora bivši ministar zdravstva Darko Milinović prozvao ministra zdravlja Rajka Ostojića da je zatajio dokumente koji potvrđuju da je kolektivni ugovor za zdravstvo, koji je Županijski sud proglasio ništavnim, zapravo bio zakonit. Ostojić je te Milinovićeve izjave nazvao politikantskim.