BEZ POLITIČKOG ANGAŽMANA

Novaković predstavila antikorupcijski program za koaliciju Naša Hrvatska

04.11.2023 u 14:00

Bionic
Reading

Bivša predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Nataša Novaković predstavila je u subotu antikorupcijski program koji je izradila za koaliciju "Naša Hrvatska", istaknuvši da je angažirana kao stručno osoba te da nije bilo govora o njezinom političkom aranžmanu.

“Ja nisam članica stranke, ja sam stručna osoba(...) U ovom trenutku o tome uopće nismo razgovarali”, kazala Novaković odgovarajući na pitanje o prirodi njezinog angažmana za predizborni koalicijski savez Socijaldemokrata, HSS-a i Hrvatskih laburista.

Govoreći o antikorupcijskoj strategiji, istaknula je pet načela na kojima bi se ona trebala temeljiti, a to su vladavina prava, transparentnost, učinkovita javna uprava, etika u javnoj upravi i odgovornost.

“Strategija treba zahvatiti nacionalno, lokalno, državne tvrtke, i naravno druge vidove vlasti”, rekla je Novaković. Pritom se treba voditi standardima GRECO-a, Vijeća Europe i OECD-a.

Istaknula je i važne primjere antikorupcijskih alata za koje će se zalagati, među kojima je i provjera integriteta osoba na javnim funkcijama.

“Mislim da je to apsolutno nužno, jer ukoliko to ne napravite, uopće nemate ideju koga imate u Vladi”, istaknula je Novaković. Smatra bitnim i provođenje procjene rizika od korupcije na raznim pozicijama unutar javnih tijela, jer je u suprotnosti od općih stajališta, korupcija prisutna i na nižim razinama.

Predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović istaknuo je kako je antikorupcijska strategija od suštinske važnosti za promjenu političke paradigme, što je cilj saveza "Naša Hrvatska".

“Živimo u zemlji u kojoj imamo Vladu koja sedam godina obnaša vlast, i u kojoj se u tih sedam godina promijenilo 28 ministara, od kojih je barem 20-ak otišlo pod sumnjom u korupciju i nezakonito postupanje”, rekao je Vidović.

Riječ je, kaže, o najvišim mogućim dužnostima a ne treba ni govoriti kakvo je stanje među "silnom bulumentom" u javnom sektoru i javnim poduzećima te institucijama. Smatra da je, u tom smislu, Hrvatska zarobljena država u kojoj institucije ne funkcioniraju, a građani u njih nemaju povjerenje.

David Bregovac (Hrvatski laburisti) rekao je da je Novaković garancija da koalicija misli ozbiljno u borbu protiv korupcije, a predsjednik HSS-a Krešo Beljak kako je cilj njihovog političkog saveza korupciju u Hrvatskoj smanjiti “na minimum minimuma”.

“Ukoliko to uspijemo napraviti u idućem mandatu, Hrvatska će procvjetati”, poručio je Beljak.

Tportal je i na WhatsAppu

 Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'