SPORAN TRANSFER U FINSKU

Povjerenstvo za sukob interesa pokrenulo postupak protiv Plenkovića, Božinovića i troje bivših ministara

05.09.2019 u 11:34

Bionic
Reading

Povjerenstvo za sukob interesa u četvrtak je pokrenulo postupak protiv premijera Andreja Plenkovića i više ministara zbog povrede načela djelovanja u obnašanju dužnosti i višekratnoga oglušivanja da tom povjerenstvu dostave dokumentaciju vezanu uz putovanje na kongres Europske pučke stranke u Helsinkiju

Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv premijera Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, bivšeg potpredsjednika vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, bivše ministrice za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku Nade Murganić te bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića zbog toga što tijela u kojima obnašaju dužnosti nisu dostavila potrebnu dokumentaciju (putne naloge i račune) vezanu uz putovanje na kongres Europske pučke stranke u Helsinkiju u studenom prošle godine.

Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković rekla je da je postupak većinom glasova pokrenut zbog moguće povrede načela djelovanja. Također, postupak je pokrenut zbog propusta premijera Plenkovića da naloži svom predstojniku ureda, kao i propusta ministara da nalože nadležnim službama u ministarstvima da Povjerenstvu dostave tražene podatke i dokumentaciju.

'Iz toga proizlazi mogućnost da ti dužnosnici nisu postupali savjesno, odgovorno i transparentno', rekla je.

Novaković je pojasnila kako postupak nije pokrenut zbog puta tih dužnosnika u glavni grad Finske.

Tijekom opširnog izlaganja predmeta Novaković je predstavila višemjesečnu prepisku između Povjerenstva i vlade, ministarstava, Hrvatskog sabora te HDZ-a. Sva ta tijela, kao i HDZ, dostavila su svoja očitovanja, ali bez dokumentacije koja bi potvrdila te navode.

Mediji su ranije izvijestili kako HDZ tvrdi da je platio 85 tisuća kuna smještaja, puta i dnevnica, no nisu pojasnili kome, niti su dostavili putne naloge. Od dužnosnika koji su putovali vladinim avionom, neki su javili da im je putni nalog izdala Vlada, neki ministarstvo i tvrde - nije bilo na trošak državnog proračuna.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković primjerice tvrdi da mu je putni nalog izdao i isplatio HDZ. Niti jedan putni nalog nije dostavljen Povjerenstvu.

Kažu da putne naloge nisu dobili samo u dva slučaja - u ovom i u slučaju puta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u SAD. Tada su službe putni nalog proglasile klasificiranim podatkom.

Povjerenstvo je otvorilo postupak u studenom 2018., a premijer Plenković odmah je ustvrdio da nije bilo nikakvog sukoba interesa u korištenju Vladinog zrakoplova za odlazak u Finsku, gdje su on i delegacija među ostalim sudjelovali i na kongresu europskih pučana. Naglasio je da je u Finsku išao na bilateralni susret s tamošnjim premijerom i da on san određuje tko će ići s njim.

  • +7
Andrej Plenković Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

'Ja sam uvijek u svojstvu predsjednika Vlade, i na samom kongresu EPP-a sam kao predsjednik Vlade, a ne kao ostala delegacija HDZ-a. Nevezano za to, moj kolega, finski premijer Juha Sipila je već prije par mjeseci preko svojih službi tražio da imamo bilateralni sastanak u Helsinkiju, prema tome ja sam tamo imao i bilateralni sastanak, kao i drugi dio - kongres europskih pučana. Nema tu ništa neobičnog', kazao je Plenković.

Dan poslije, novinari su opet pitali premijera za ovaj slučaj.

'Nema nikakvoga sukoba interesa. Nije postupak pokrenut, nešto je otvoreno, vidjet ćemo što će Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pitati Vladu. Dok sam predsjednik Vlade, gdje god jesam, uvijek nastupam u toj funkciji. Tako sam bio pozvan u Finsku na bilateralni susret s finskim premijerom. Što se tiče kongresa EPP-a, tamo sam pozvan i sudjelovao kao i drugi premijeri iz stranaka EPP-a kao premijera. Tamo idem normalno, službenim zrakoplovom. Tko je bio u avionu, ide onaj tko odredi, a određujem ja', rekao je Plenković.

Na novinarsko pitanje zašto je onda avionom putovao i ministar uprave Lovo Kuščević koji ne predstavlja Hrvatsku na razini međunarodnih odnosa, premijer je burno reagirao.

'Tko će odrediti tko treba bit na kojem sastanku... Ja određujem. Kakav sukob interesa? Kako vi doživljavate sukob interesa? Baš me interesira. Tko je u kojem sukobu? Ja kao predsjednik Vlade određujem tko ide na koje putovanje sa mnom', poručio je premijer.