EUROPLJANI SUGLASNI

Novac posuđen Grcima - izgubljen je novac!

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.06.2012 11:16
  • Objavljeno 24.06.2012 u 10:19
Grčka Prosvjed u Ateni

Grčka Prosvjed u Ateni

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije, sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju da treba zadržati zajedničku valutu, pokazali su rezultati istraživanja instituta Ifop-Fiducial objavljeni u nedjelju u medijima

Za veliku većinu ispitanika 'novac posuđen Grcima - izgubljen je novac', jer ga Atena, kako smatraju, neće nikad uspjeti vratiti. Tako misli oko 85 posto Francuza, 84 posto Nijemaca, 72 posto Španjolaca i oko 65 posto Talijana.

Pokazalo se da su ispitanici pesimisti i kada je riječ o problemima eurozone, pod pretpostavkom da se grčki dug ne sanira - to smatra 84 posto Francuza, 76 posto Nijemaca, čak 90 posto Španjolaca i 88 posto Talijana. Oni vjeruju da će se 'poteškoće i problemi opasno povećati'.

Mali broj ispitanika vjeruje da će Grčka uspjeti smanjiti svoj deficit zahvaljujući pomoći EU-a, kao i vlastitim naporima. U to vjeruje 56 posto Talijana, potom 44 posto Španjolaca, 39 posto Francuza i samo 27 posto Nijemaca.

U slučaju potpunog neuspjeha pokušaja pomoć Grčkoji, većina anketiranih sklona je isključivanju te države iz eurozone. U ovom slučaju najoštriji su Nijemci, njih čak 78 posto, i Francuzi 65 posto, potom Španjolci 51 posto i na kraju Talijani 49 posto.

Kada je riječ o njihovim državama, većina ispitanih protivi se povratku na staru domaću valutu: 74 posto Francuza protiv je ponovnog uvođenja franka, 75 posto Španjolaca protivi se ponovnom uvođenja pesete, a 71 posto Talijana protiv je povratka na talijansku liru. Najmanje se tome opiru Nijemci, njih 61 posto.

Istraživanje je proveo institut Ifop-Fiducial u razdoblju od 18 do 21. lipnja na uzorku od 1001 osobe u Francuskoj, 1003 u Njemačkkoj, 976 Španjolaca i 967 Talijana. Rezultati su istodobno objavljeni u francuskom listu Le Journal du Dimanche, španjolskome ABC-u, njemačkom Bild am Sonntagu i u talijanskom listu Corriere della Sera.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi