uhvaćeni u laži

Nova sramota slovenske vojske: Uperili pušku u šetača i njegovu djevojku uz talijansku granicu, ministar pokušao zataškati incident

12.06.2020 u 19:14

Bionic
Reading

Slovenski ministar obrane Matej Tonin od četvrtka je izložen velikom pritisku javnosti nakon što se otkrilo da je ministarstvo obrane zanijekalo to da su slovenski vojnici prošlog mjeseca zaustavili 32-godišnjeg šetača iz Trsta s dvojnim slovensko-talijanskim državljanstvom te uperili u njega i njegovu djevojku automatsku pušku misleći da se radi o ilegalnim migrantima

Kako je izvijestio tršćanski list na slovenskom jeziku Primorski Dnevnik, 32-godišnjak se 7. svibnja šetao sa svojom djevojkom šumom u blizini slovensko-talijanske granice u dolini Glinščiva (Val Rosanda). Šetačima su u jednom trenutku prišli slovenski vojnici koji su prema njima uperili automatske puške i naredili im da kleknu, a nakon što su vojnici shvatili da nije riječ o migrantima, pustili su ih poručivši im da obavijeste policiju ukoliko zamijete migrante.

Šetač je o pograničnom incidentu obavijestio medije koji su od ministra obrane zatražili pojašnjenje događaja. Ministar obrane Matej Tonin opravdao se da tog dana na području doline Glinščive nije bilo slovenskih vojnika i da je riječ o lažnoj vijesti. Analizirajući razmještaj snaga, Toninovo opravdanje potkrijepilo je i slovensko ministarstvo obrane tvrdeći da 8. svibnja na tom području nisu patrolirali slovenski vojnici, iako je 32-godišnjak prijavivši incident slovenskoj policiji identificirao dvojicu vojnika koji su ga zaustavili.

No prema neslužbenim informacijama, koje je u četvrtak objavila slovenska televizija POP TV, slovenska policija privela je dvojicu vojnika, nakon čega se u istragu uključila i Obavještajno-sigurnosna služba ministarstva obrane (OVS) jer su na tom području, ali dan prije, odnosno 7. svibnja, doista patrolirali vojnici, što je potvrdila i slovenska policija. Uključenje slovenske vojne tajne službe u istragu potvrdio je načelnik Glavnog stožera slovenske vojske, brigadni general Robert Glavaš, istaknuvši da će taj događaj biti istražen 'u interesu svih, a ponajviše slovenskih vojnika' te da će svaka zloporaba ovlasti biti sankcionirana.

Glavaš je također izrazio iznenađenje time što nakon incidenta nije formirana međuministarska radna skupina jer mjerodavna vladina uredba o vojnoj pomoći policiji na granici predviđa da ministarstva unutarnjih poslova i obrane formiraju posebnu radnu skupinu u slučaju kršenja zakona. Također je rekao da vojska pomaže policiji u graničnoj kontroli od 2015. godine, izvršivši dosad ukupno 110.000 patrola duž granice, te da je to jedini takav incident do sada.

  • +5
Slovenska vojska Izvor: EPA / Autor: ANTONIO BAT

Na pitanje zašto su vojnici pomagali policiji na talijanskoj granici, a ne onoj s Hrvatskom, iz koje ilegalni migranti ulaze u zemlju, načelnik odjela odnosa s javnošću slovenske vojske, pukovnik Marjan Sirk rekao je da je to pitanje za policiju jer vojska samo slijedi zapovijedi policije u tom svojstvu. Također je rekao da su vojnici dužni izvještavati nadređene o svim pograničnim susretima, ali da o konkretnom događaju nije podneseno nikakvo službeno izvješće.

Upitan o uporabi oružja slovenskih vojnika koji pomažu policiji u kontroli granice, Sirk je rekao da je vojnicima dopuštena upotreba sile i da ona ovisi o njihovoj procjeni situacije. 'Naposljetku, civilima je dopuštena uporaba sile u samoobrani', zaključio je Sirk.

Nakon što je događaj procurio u javnost sve slovenske parlamentarne stranke izrazile su očekivanje da će pogranični incident biti istražen i da će Tonin pružiti pojašnjenje. Oporba je bila nešto kritičnija pa je zastupnik Ljevice Matej T. Vatovec ocijenio da je riječ o 'ogromnom međunarodnom incidentu bez presedana'. Stranka Ljevica također je optužila Tonina da pokušava prikriti slučaj optužujući Primorski Dnevnik za plasiranje lažne vijesti, kao i da bi se mogao naći na udaru međunarodne osude s obzirom na to da su vojnici uperili pušku u Tršćanina sa slovenskim i talijanskim državljanstvom.

Događaj je u Italiji već dobio medijsku pažnju pa su pojedini talijanski političari zatražili reakciju talijanskog ministarstva vanjskih poslova i pojašnjenje Ljubljane.