ciča zima

Snijeg pada na sjeveru Hrvatske i u Zagrebu, očekuje ga se i do 40 centimetara

19.01.2024 u 06:21

Bionic
Reading

DHMZ je za petak objavio mnogobrojna upozorenja - zbog bure i snijega neka čak i crvenog, najvišeg stupnja. Snijega je već pao u Hrvatskom zagorju, Međimurju, okolici Zagreba, Zagrebu i Velikoj Gorici, a očekuje se da će u gorju pasti i do 40 centimetara

Umjereno do pretežno oblačno s povremenom oborinom, ponegdje i grmljavinom. U unutrašnjosti će ujutro uz pad temperature zraka kiša prelaziti u susnježicu i snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, u gorju i debljeg. Snijeg se očekuje ponegdje i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, a nošen vjetrom i uz obalu, moguće i na nekim otocima.

Zimska služba od jutra čisti Zagreb Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Vjetar umjeren i jak sjeveroistočni i sjeverozapadni, u Gorskoj Hrvatskoj s olujnim udarima, pa je mjestimice vrlo vjerojatna i mećava. Na Jadranu će umjeren do jak jugozapadnjak i jugo već ujutro na sjevernom dijelu okretati na olujnu buru, pod Velebitom i orkansku, a do kraja dana proširit će se duž cijele obale.

  • +12
Snijeg u Čakovcu Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Temperatura zraka u postupnom padu, popodne u unutrašnjosti od -4 do 2, na Jadranu od 3 na sjeveru do 12 °C na krajnjem jugu.

Za petak je izdano posebno upozorenje na vjetar i snijeg pa je tako čak četiri regije u crvenom - Riječka regija, Velebitski kanal, Zapadna obala Istre i Kvarner.

  • +50
Snijeg u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev

"Petak u Slavoniji, Baranji i Srijemu oblačan. Padat će snijeg, a još ujutro u Podunavlju kiša. Zapuhat će umjeren do jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka između 1 i 5 °C, poslijepodnevna oko 0 °C. U središnjoj Hrvatskoj kiša će već u noći na petak naglo prijeći u snijeg, uz povremeno jak sjeveroistočni vjetar. Vrlo je velika vjerojatnost stvaranja snježnog pokrivača, osobito u Pokuplju. Prema večeri smirivanje.

Najviše oborina bit će na zapadu zemlje. Na sjevernom Jadranu većinom će padati kiša i susnježica, a u Lici i Gorskom kotaru snijeg. Uz deblji snježni pokrivač dodatne probleme, zbog jakog sjeveroistočnjaka, stvarat će vijavice i zapusi. Na moru će zapuhati jaka i olujna bura, podno Velebita i orkanska.

S porastom naoblake kiše će biti i u Dalmaciji, osobito poslijepodne. Uz pad temperature predvečer u unutrašnjosti raste vjerojatnost za snijeg. Umjereno i jako jugo i jugozapadnjak sredinom dana naglo će okrenuti na buru i ojačati. Na krajnji jug Hrvatske bura će se proširiti tek navečer, a veći dio dana još će puhati umjereno jugo. More stoga umjereno valovito i valovito. Uz promjenjivu naoblaku povremeno će biti pljuskova i grmljavine", navela je Kristina Klemenčić Novinc za HRT.

  • +8
Snijeg u Varaždinu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak

"U subotu će se u većini kopnenog područja vremenske prilike smirivati, ali će još ujutro u unutrašnjosti Dalmacije biti jake bure i mjestimičnog snijega. Nedjelja sunčana, ali jutro još hladnije nego u subotu, zbog vedre i tihe noći. Od ponedjeljka temperatura zraka ponovno u porastu. Na Jadranu će subota i dalje biti vjetrovita, ali većinom sunčana. Samo će na krajnjem jugu ujutro biti pretežno oblačno uz povremenu kišu, u zaobalju i snijeg. Uz slabljenje bure kraj vikenda obilovat će suncem, a u novom tjednu hladnoća će popuštati.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.