POTEZ MIJATA STANIĆA

Nova prijava protiv Kalmete, ovaj put zbog luđačkih kredita

20.11.2013 u 20:33

Bionic
Reading

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić priprema novu prijavu protiv bivšeg ministra Božidara Kalmete. I to, kako je rekao, zbog nepovoljnih kredita, koje su HAC i Autoceste Rijeka-Zagreb podignuli 2009. i oštetili državu - samo na kamatama za 40 milijuna eura

Stanić tvrdi da su ujesen 2009. Autocesta Zagreb-Rijeka i HAC zakonito podignuli dva kredita u iznosu od 235 milijuna eura s kamatnom stopom od čak 9,4. Postupak nabave kredita bio je po žurnom postupku iako nije postojao razlog, a taj žurni postupak se koristio da bi se izbjegla javna nabava. Tadašnji šef javne nabave Autoceste Rijeka-Zagreb ,čije ime je poznato redakciji, pokušao je to spriječiti, javlja HRT.

Svjedoči tomu i mail slijedećeg sadržaja - 'Ovo je jako škakljivo pitanje, a HAC-ov razlog žurnosti je nikakav. Mi možemo to objaviti, ali sada je jako nezgodno, vidiš da novinari prate i javne natječaje, reći će da smo dobili kredit, a tek sada objavljujemo namjeru sklapanja ugovora u NN.' Šef javne nabave, degradiran je na mjesto administratora, a natječaj je proveo netko drugi.


Podizanje nepovoljnog kredita u JP Morganu, ishodovao je ni manje, ni više nego Josip Sapunar kao tadašnji šef HAC-ovih financija. Navodno nijedna banka i nijedna druga novčarska institucija nije htjela odobriti kredit. Budući da je Sapunar studirao po Americi i tamo ima puno prijatelja i to visoko pozicioniranih, navodno je on te novce i dobio.

Navodno je Deutche banka nudila znatno niže kamate, od oko 6%. Ali tada su za kredit s kamatama od 9,4 posto, čime su dvije tvrtke i država oštećeni za oko 40 milijuna eura, izdana državna jamstva ministarstva financija. To znači da oni koji su uključeni u realizaciju ove pljačke idu skroz do ministara, odnosno Vlade RH iz vremena 2009, kazao je Stanić.