STANJE NA TERENU

Nova karta Ukrajine: Branitelji vratili pod kontrolu ključno područje na sjeveru zemlje, Rusi se pregrupiraju

05.04.2022 u 10:19

Bionic
Reading

Prema posljednjim obavještajnim podacima britanskog ministarstva obrane, ukrajinske snage vratile su pod svoju kontrolu ključno područje na sjeveru zemlje. Iz današnje mape koja prikazuje vojne operacije na terenu vidljivo je da su se ruske snage dodatno povukle s područja sjeverno od Kijeva i prebacuju se na istok, u Donbas

Ukrajinske snage onemogućile su ruske trupe da osiguraju svoje ciljeve i prisilile ih na povlačenje s područja u okolici Černihiva i sjeverno od Kijeva, tvrdi britansko ministarstvo obrane.

'Borbe niskog intenziteta vjerojatno će se nastaviti u nekim dijelovima regija koje su vraćene pod kontrolu, ali će se te borbe značajno smiriti do kraja tjedna, kako se ostaci ruskih snaga budu povlačili.

Mnoge ruske postrojbe koje se povlače sa sjevera Ukrajine vjerojatno će trebati značajno dodatno opremanje i revitalizaciju prije njihovog ponovnog raspoređivanja na vojne operacije u istočnoj Ukrajini', poručilo je britansko ministarstvo obrane.

Podsjetimo, Rusija je nedavno priopćila da će usredotočiti ofenzivu na Donbas, u kojem se nalazi Luhanska regija, koja je velikim dijelom u rukama ruske vojske i njezinih separatističkih saveznika. Guverner Luhanske regije, Serhij Hajdaj, jučer je upozorio da ruske snage na tom području pripremaju 'sveobuhvatan napad' na ukrajinske snage.

'Vidimo da oprema dolazi iz više smjerova, da (Rusi) dovoze ljudstvo, gorivo (...). Zaključujemo da se pripremaju na sveobuhvatan napad', rekao je u videoporuci, poručujući da je granatiranje sve snažnije i da su ukrajinske snage odbile ruski pokušaj proboja u Rubižnje, nedaleko od Luhanska.

  • +22
Okolica Kijeva nakon granatiranja i povlačenja ruske vojske Izvor: EPA / Autor: STR

'Naši branitelji su odbili napad, izbacili iz stroja nekoliko tenkova, uz desetke trupala' ruskih vojnika, dodao je Hajdaj, pozivajući stanovnike da napuste to područje.