65 GODINA OD KAPITULACIJE

Nova isprika Japana

15.08.2010 u 09:39

Bionic
Reading

Japan se prisjetio 65. obljetnice kapitulacije i kraja Drugog svjetskog rata na Pacifiku ceremonijom na stadionu Budokan u Tokiju, uz prisustvo cara Akihita i carice Michiko te govorom premijera Naoto Kana koji je susjedne azijske zemlje molio za oprost zbog svih šteta i razaranja koje je Japan počinio tijekom rata

Na današnji je dan, prije 65 godina, tadašnji je japanski car Hirohito preko radija objelodanio potpunu i bezuvjetnu predaju Japana te je odustao od titule Nebeskog stvorenja jer se do tada cara smatralo i božanstvom.

Nova poruka pomirenja premijera Kana, vrlo važna jer neke susjedne zemlje još ne prihvaćaju japansku ispriku, stiže samo pet dana nakon što je uputio pismo isprike Južnoj Koreji u povodu stote godišnjice početka okupacije Korejskog poluotoka (1910 – 1945).

Naoto Kan je obnovio kompromis Japana za sudjelovanje u stvaranju kulture mira i tolerancije diljem planete.
Prisutni na stadionu su održali minutu šutnje u spomen na 2,3 poginulih japanskih vojnika i 800.000 smrtno stradalih civila.
U svom govoru japanski car Akihito je izrazio nadu da se strahote rata 'ne ponove''.

Prije ceremonije, premijer Kan je posjetio vojno groblje u Tokiju ali je izbjegao otići na mauzolej Yasukuni, gdje leže mnogi ratni zločinci, mjesto koje koriste nacionalisti i oni koji ne prihvaćaju politiku pomirenja i kajanja.

Među stranim gostima koji su se danas našli u tom mauzoleju je i vođa francuske ultradesnice Jean-Marie Le Pen (82).