VILIM RIBIĆ

'Nova Hrvatska Andreja Plenkovića iščeznula je u raljama stare politike'

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 19.10.2017 11:51
  • Objavljeno 19.10.2017 u 11:51
vilim ribić

vilim ribić

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti Vilim Ribić u otvorenom je pismu ocijenio kako je u prvoj godini mandata Vlade premijera Andreja Plenkovića "nova Hrvatska iščeznula u raljama stare politike" te da je aktualna vlada u službi povlaštenih umjesto da provodi politiku u službi naroda

Ribić ističe da se prije točno godinu dana govorilo se o novoj paradigmi u novoj Hrvatskoj, društvenoj inkluzivnosti, jačanju društvenih institucija i novoj gospodarskoj politici. No, u pismu ocjenjuje indikativnim da nijedna rasprava o godini dana rada Vlade, ni u Saboru niti u medijima, nije polazila od materijalnih interesa građana i socijalno-ekonomskih orijentacija ove vlasti.

"Možemo reći da smo umjesto politike u službi naroda, dobili Vladu u službi povlaštenih, Vladu imućne manjine na temelju glasova osiromašene većine", ocjenjuje.

Smatra i da je Plenkovićeva Vlada odlučila više stotina tisuća građana, svojih zaposlenika i njihovih obitelji "brutalno izigrati".

"Dogovor i ugovor sindikata s prethodnim Vladama o povećanju osnovice kada zemlja izađe iz krize kao da za Vladu ne postoji i kao da se svodi samo na pravno pitanje. Vlada šalje poruku: Država vara svoje građane i pri tome je u stanju koristi pravne smicalice i utjecaj na pravosuđe", piše Ribić.

Ribić: Sindikati nisu poželjan socijalni partner

U pismu također upozorava da pitanje rastuće i destruktivne nejednakosti u društvu nije Vladina preokupacija iako je to dominantna tema u Europi i u svijetu.

"U tom smislu sindikati nisu poželjni kao socijalni partner, jer otvaraju i postavljaju nepoželjna pitanja pa se socijalni dijalog opet svodi na formalnu priču o manje relevantnim temama s manje relevantnim dužnosnicima. Ilustrira to premijerov odlazak pred 1. svibanj na gala ručak poslodavcima,  ali ne i poziv sindikatima na radni sastanak o siromaštvu i bijedi svojih podanika", navodi. 

Ribić, uz ostalo, ocijenio kako se politika vlade svodi se na očuvanje društvenog, moralnog i mentalnog status quo.

"Stvaranje klase nad svim slojevima, klase zaslužnih nad klasom produktivnih, što je najrazornija poruka koju možemo poslati mladim generacijama, poruka koja oduzima optimizam najboljim dijelovima hrvatskog društva. Ovo je vlast koja je odlučila izbornu potporu tražiti od neproduktivnih dijelova društva. Što ostaje produktivnima?", upitao se Ribič.

"Ako se građani zbog toga iseljavaju, sretan im put, baš kao što je to premijer poželio hrvatskom dragulju, gospodinu Ivanu Đikiću, potkopavajući time najvažnije vrijednosti cijeloga društva, a osobito mladih ambicioznih ljudi. Plenkoviću su važniji smutljivci na mjestu ministara nego ljudi koji su teškim radom postigli vrh svoje profesije afirmirajući i sebe i zemlju u inozemstvu.

Takvim moralnim nehajom spram imitativnoga i lažnoga na štetu kreativnoga ova Vlada urušila je svaku vjeru u njen potencijal za stvaranje nove Hrvatske. Ne! Ovo je vlada stare Hrvatske, koja unapređuje povlastice već od ranije privilegiranih slojeva na štetu radne i produktivne populacije. Ne može biti većega grijeha s težim dugoročnim posljedicama u politici", poručio je, uz ostalo, Ribić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!