EUROIZBORI

Nova Europska komisija tek za Dan mrtvih?

12.02.2014 u 15:30

Bionic
Reading

Izbori za Europski parlament sve su bliži. Ostalo je tek 100 dana do izlaska na birališta i Ured za informiranje Europskog parlamenta i s nizom aktivnosti nastojat će animirati građane da u što većem broju izađu na izbor koji se u Hrvatskoj održavaju 25. svibnja. Hrvoje Marušić iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova kaže da su lekcije na prošlogodišnjim izborima naučene te se nada većem odazivu građana na euroizbore

Violeta Simeonova Staničić kazala je da će Europski parlament iduća tri mjeseca raditi ubrzanim ritmom kako bi dovršio posao. Na ovim izborima znatno je povećana uloga Europskog parlamenta u izboru novoga predsjednika Europske komisije.

Zanimljivo je da se pred izbore planiraju održati sučeljavanja kandidata iz najvećih grupacija, ali problematično je kako to organizirati s obzirom na to da dolaze iz različitih zemalja i govore različite jezike.

'Ako bi, recimo, Alexis Tsipras, kadidat Europske ujedinjene ljevice govorio grčki, gotovo svi bi trebali simultani prijevod', kazala je Simeonova Staničić. Onda se, dodala je, postavlja i problem oko postavljanja pitanja. Ako bi, recimo, bila samo dva kandidata koja pripadaju njemačkom govornom području, to je također problematično, navela je, jer bi se onda drugi osjećali isključeno.

Cijeli proces nakon izbora od formiranja novog parlamenta do izbora predsjednika Europske komisije i povjerenika je dugotrajan i očekuje se da bi mogao biti gotov tek 1. ili 2. studenoga.