HVALEVRIJEDNA AKCIJA

Nova dodjela stipendija Korak u život

03.11.2014 u 17:49

Bionic
Reading

Dodjela stipendija u sklopu humanitarne akcije Korak u život održat će u utorak u 12 sati u dvorani Ilirskog preporoda u Opatičkoj 18 u Zagrebu. Svake godine održava se svečana dodjela stipendija novoj generaciji studenata te su tako dodijeljene 34 stipendije studentima iz domova za nezbrinutu djecu i udomiteljskih obitelji

U Hrvatskoj svake godine dvjestotinjak djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi iz dječjih domova i udomiteljskih obitelji završava srednju školu, a ponekad čak i namjerno padaju četvrti razred srednje škole jer strahuju kako dalje. Upravo je iz tog razloga Rotary club Zagreb Kaptol pokrenuo jednu od najuspješnijih i najdugovječnijih humanitarnih akcija – Korak u život - navode organizatori humanitarne akcije.

Akcija je započela 2008. te se od tada svake godine osiguravaju stipendije za mlade ljude koji po završetku srednje škole moraju napustiti domove za nezbrinutu djecu i udomiteljske obitelji, a koji imaju želju, no ne i mogućnosti, nastaviti fakultetsko obrazovanje. Andrea Romanić, apsolventica pedagogije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i štićenica akcije Korak u život, neizmjerno je zahvalna što joj je ova stipendija omogućila studiranje pedagogije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, što je oduvijek željela.

'Zahvaljujući ovoj potpori ostvarila sam svoj san, upoznala divne ljude i stekla zanimljiva iskustva koja bi mi inače bila nedostižna. Zbog toga bih htjela poručiti drugoj djeci, koja su također odrastala u domovima za nezbrinutu djecu ili u udomiteljskim obiteljima, da i oni trebaju težiti boljoj budućnosti, završiti fakultete i učiniti sve da ostvare svoje snove. Željela bih da te stipendije shvate kao poticaj na rad i učenje te da mudro iskoriste ukazanu priliku i svojim rezultatima opravdaju povjerenje donatora. Moramo biti svjesni toga da smo i mi dio zajednice i da bez obzira na svoj background i lošiju startnu poziciju možemo svojim znanjem i akademskim obrazovanjem pridonijeti razvoju i prosperitetu društva. Nitko nam ne može oduzeti to obrazovanje i kad ga jednom steknemo, uz malo sreće, a puno upornosti i snalažljivosti, možemo činiti čuda', kazala je Andrea Romanić.

U proteklih šest godina osigurana su sredstva za 180 stipendiju, a uz Rotary club Zagreb Kaptol, u akciju su uključene najveće hrvatske kompanije. Svojim su aktivnim sudjelovanjem akciju podržala i mnoga imena iz hrvatskog sporta, glazbe i kulture, među kojima su Severina, Slaven Bilić, Ivano Balić, Toni Cetinski, Gordan Kožulj, Iva Šulentić, Ištvan Varga, Daniela Trbović, Aleksandar Stanković, Bojana Gregorić Vejzović te Nina Badrić.

Kao veliko finale akcije krajem studenog održat će se humanitarni koncert Zagrebačke filharmonije u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Akciju podržavaju i predsjednik Republike Hrvatske, prof.dr.sc. Ivo Josipović, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, kao i brojni drugi državni dužnosnici. Akcijom je u proteklih šest godina prikupljeno više od 15 milijuna kuna za 180 studentskih stipendija, senzibilizirala se šira javnost o problematici nastavka školovanja djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a osim financijske pomoći, stipendistima se otvaraju brojne druge mogućnosti poput prakse i zaposlenja.