AFERA HAC

Notes vlasnika Skladgradnje otkriva metodu brzog bogaćenja

Slaven Žužul

Slaven Žužul

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ronald Gorsic

Policija posjeduje niz dokumenata i bilješki pronađenih u stanovima i uredima uhićenih u aferi HAC koji će, kako doznajemo, biti korisni istrazi. Osim dijelova ugovora i službenih troškovnika, pronađene su i neslužbene bilješke o troškovima na gradnji autoceste. Najzanimljivije su, tvrde izvori Jutarnjeg lista, bilješke iz notesa koji je pronađen u stanu uhićenog Slavena Žužula, vlasnika tvrtke Skladgradnja

Žužul je u svoj poslovni notes s tvrdo uvezanim crnim koricama zapisivao brojne podatke o različitim poslovima, pa je sada na istražnim tijelima da utvrde o čemu se zapravo radi. Izvori bliski istrazi nadaju se da će se u tom crnom notesu naći odgovori na pitanje kako su braća Žužul posljednjih godina tako lako dobivala unosne poslove i kako su se eventualno oduživali onima koji su im omogućili da u kratkom roku steknu tako veliko bogatstvo.

Slavena Žužula i njegova brata Jozu mediji su u više navrata povezivali s Ivom Sanaderom, čiji su dugogodišnji prijatelji i s kojim su se, tvrde njihovi zajdnički poznanici, često sastajali. Braća Žužul inače su u rodu s bivšim, smijenjenim ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom. Osim što su ugovore u brodogradilištima i autocestama dobivali kao povlašteni kooperanti po iznimno visokim cijenama, Žužuli su posljednjih godina bili zaštićeni i od hrvatskog pravosuđa.

Zatajio porez

Tako na Županijskom sudu u Splitu već devet godina stoji kaznena prijava koju je protiv Joze Žužula podnio Mladen Bajić, tada zamjenik županijskog državnog odvjetnika. Kaznena prijava protiv Joze Žužula, direktora tvrtke Sklad 92 d.o.o., i Andrije Jelića, potpredsjednika solinske Hvidre, podnesena je u veljači 2001. zbog pranja novca preko računa Hvidrine podružnice u Sinju tijekom 1996. godine. Žužula se sumnjiči da kao vlasnik tvrtke Sklad 92 nije prijavio dobit poduzeća od približno tri milijuna kuna, na što nije platio ni porez, nego je isti iznos oprao preko žiroračuna solinske Hvidre predstavljajući ga kao donaciju.

Prema prijavi, Žužul je tu operaciju dogovorio s Andrijom Jelićem, uplativši na račun solinske Hvidre novac iz poslovanja u dvije rate: prvu od 2.422.600,00 kuna i drugu od 198.400,00 kuna. Prvu isplatu je dobio natrag od Jelića, dok je drugu Žužul prepustio dopredsjedniku solinske Hvidre. Tužiteljstvo tereti Žužula da je uz štete proračunu od 2,69 milijuna kuna skrivio i štetu na ime neplaćenog poreza na dobit za 1996. u iznosu od 820.736 kuna.

Kupio državnu imovinu

Protiv Žužula je u Splitu pokrenut još jedan kazneni postupak, i to zbog kupoprodaje bedema Priuli u centru grada. Taj je gradski objekt u vlasništvu države poduzeću Slavena Žužula za 4,5 milijuna kuna nezakonito prodala Ana Knežević, predsjednica SSSH, predstavljajući ga kao vlasništvo Sindikata. Županijsko tužiteljstvo u Splitu početkom godine podiglo je kaznenu prijavu protiv oba potpisnika ugovora, a prvo ročište još nije održano.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi