BIVŠI PREMIJER JENS STOLTENBERG

Norvežanin kandidat za čelnika NATO-a

24.03.2014 u 07:35

Bionic
Reading

Bivši norveški premijer Jens Stoltenberg trebao bi postati novi budući glavni tajnik NATO-a, objavio je u nedjelju u svom internetskom izdanju norveški dnevni list Aftenposten

Šef vlade lijevoga centra do prošlog listopada, Stoltenberg (55) bi trebao biti službeno nominiran na dužnost čelnika Sjevernoatlanskog saveza tijekom sastanka ministara vanjskih poslova 1. i 2. travnja u Bruxellesu, objavio je list.

'Proces nije još formalno dovršen i neočekivani razvoj događaja mogao bi teoretski blokirati norveškog kandidata', navodi list koji međutim dodaje kako osobe uključene u proces ne vide što bi moglo spriječiti Jensa Stoltenberga da postane 13. glavni tajnik NATO-a.

Stoltenberg bi na toj dužnosti trebao zamijeniti drugog Skandinavca, bivšeg danskog premijera Andersa Foga Rasmunssena.

Prema norveškom tisku, bivši norveški premijer uživa potporu američkog predsjednika Baracka Obame nakon što mu je potporu dala njemačka kancelarka Angela Merkel. Aftenposten navodi kako britanski premijer David Cameron kao i francuski predsjednik Franois Hollande podupiru također njegovu kandidaturu, čime je osigurao potporu četiri najjače članice NATO-a.

Kao norveški čelnik posljednjih 10 godina Stoltenberg je produbio veze sa susjednom Rusijom što će mu, prema pisanju norveškog tiska, ići u prilog u doba krize u Ukrajini između NATO-a i Moskve.