DILJEM HRVATSKE

Norveški meteoservis objavio u kojim bi hrvatskim gradovima mogao pasti snijeg

04.01.2024 u 09:45

Bionic
Reading

Poznati norveški meteoservis Yr.no objavio je da će neke dijelove Hrvatske uskoro zabijeliti snijeg

Varaždin bi se trebao zabijeliti u nedjelju, dok bi snijeg u Zagrebu mogao padati i u nedjelju i u ponedjeljak, navodi se na stranicama Yr.no.

Snijega bi moglo biti uskoro i u Osijeku, Karlovcu, Sisku i u Slavonskom Brodu, a nešto malo snijega u nedjelju navečer moglo bi pasti i u Vukovaru i Vinkovcima. Veće količine snijega očekuju se u Gospiću gdje bi snijeg mogao padati i u nedjelju, ponedjeljak i utorak.

U gradovima na moru uglavnom se ne očekuju snježne padaline. Pahulje se očekuju u Šibeniku, a u Dalmaciji moguće i u Sinju. Potkraj subote jugo će na sjevernom Jadranu okrenuti na olujnu buru, koja će se u nedjelju širiti i po Dalmaciji. Uz nestabilnost atmosfere treba računati i na grmljavinu, kao i na poneku pijavicu na moru, najavio je ranije DHMZ.

I meteorologinja N1 televizije Tea Blažević također je prognozirala osjetno zahlađenje uz snažan olujan vjetar i snijeg.

'Na prijelazu sa subote na nedjelju promjenom u strujanju doći će do upada hladnijeg zraka vjetrom sjevernog smjera. U gorju će najprije početi snijeg, a onda tijekom nedjelje snijeg je izgledan i u nizinama. Zimskom dojmu doprinosit će jaka i olujna bura, zbog koje treba računati i na probleme u prometu. Posvuda osjetno hladnije', prognozira meteorolginja N1.

DHMZ je objavio u srijedu da će ovog vikenda doći do većeg zahlađenja.

'Duboka dolina s vlažnim i hladnim zrakom približit će se našim krajevima s petka 5. siječnja, na subotu 6. siječnja, te će se u sklopu nje po visini stvarati ciklona s kojom će postupno početi pritjecati hladniji zrak sa sjevera kontinenta. Izraženije zahladnjenje stiže s nedjeljom, 7. siječnja', najavili su.

'Hladan zrak zadržavat će se nad našim dijelom Europe i Sredozemlja barem do sredine idućeg tjedna kad će temperatura u srednjim i višim slojevima atmosfere postupno rasti, dok će se pri tlu taj porast osjetiti kasnij', naveli su iz DHMZ-a.

Rekli su i da će u Gorskom kotaru do 8. siječnja napadati 30 centimetara snijega, snježni će pokrivač u Lici biti debeo 28 centimetara, a očekuje se da će u Međimurju i Banovini pasti 19 centimetara snijega. Na zapadu Slavonije trebalo bi pasti 16 centimetara snijega.

'Budite spremni na zimske uvjete, posebice tijekom nedjelje kad će zbog bure i snijega biti mnogobrojnih ograničenja u prometu, osobito na Jadranu i u gorskom području', rekli su meteorolozi.