POBJEDA SEKULARNOSTI

Norveška ukinula službenu državnu religiju!

16.05.2012 u 10:21

Bionic
Reading

Norveška je iznenadila mnoge kada je njen parlament donio novi ustavni amandman kojim će odvojiti crkvu od države, donosi portal Secularism. Država će postati sekularna, bez službene religije, a vlada više neće sudjelovati u imenovanju biskupa i crkvenog starješine

Svein Harberg, glasnogovornik Odbora za crkvu, obrazovanje i istraživanje, izjavio je da je ova odluka 'povijesna i za crkvu i za norveške političare u parlamentu'.

Parlamentarni odbor predstavio je u utorak izvješće koje sadrži jednoglasan prijedlog da se država trajno odvoji od crkve.

Svih 169 članova sedam stranaka u norveškom parlamentu, uključujući 10 predstavnika Kršćanske demokratske stranke i 30 Konzervativne stranke, podržalo je ovaj prijedlog.

Vlada više neće imati ministra crkvi, a država više neće biti odgovorna za imenovanje biskupa i crkvenih starješina.


Umjesto toga, Norveška će se prema svim religijama i filozofijama odnositi jednako.

'Država više neće sudjelovati u vjerskim aktivnostima, ali će jednako podržati Norvešku crkvu, nacionalnu crkvu i druge vjerske zajednice', prenosi NRK.

Očekuje se da će izmjene ustava biti izvršene u ponedjeljak.

Inače, Norveška crkva je osnovana nakon luteranske reformacije 1536, a službeno se zove Luteranska državna crkva. Tradicionalno, svaki državljanin Norveške postao bi član Norveške crkve nakon krštenja. Tako je luterana u Norveškoj 79,4 posto, ostalih protestanata i katolika ima oko 1,7 posto, a ostatak je neopredijeljen. Norveška crkva imala je dosad status državne crkve te je norveški kralj ujedno bio njen poglavar. Stanovništvo Norveške spada, međutim, među najmanje pobožno stanovništvo u Europi.